Москва починає новий етап у спробах зірвати автокефалію для України, - Тимчук

Координатор ІС повідомив про підготовку провокацій під час Хресної ходи 27 липня.

Москва починає новий етап у спробах зірвати автокефалію для України, - Тимчук
Фото: nfront.org.ua

Координатор групи "Інформаційний спротив", народний депутат Дмитро Тимчук заявив, що Москва готує чергову спробу зірвати автокефалію для України.

Про це він повідомив у Фейсбуці.

"За інформацією групи ІС, розуміючи, що поставлене РПЦ («Юстасом») завдання показати масовість шанувальників в Україні УПЦ МП («Алекс») з проведенням під виглядом «фашистів і націоналістів» провокацій під час Хресної ходи на честь 1030-річчя Хрещення Русі не матиме серйозного ефекту ні в Україні, ні на міжнародному рівні, керівництво УПЦ МП разом із посольством РФ в Україні перейшло до наступного етапу. Зокрема, за «ініціативою» митрополита Онуфрія, наступного дня після проведення Хресної ходи, 28 липня, на території Києво-Печерської лаври заплановано зустріч представників таких іноземних посольств в Україні: РФ, Білорусі, Молдови, Грузії, Греції, Кіпру, Сербії, Македонії, Болгарії та Румунії", - написав Тимчук.

Також, за його інформацією, УПЦ МП окремо запросив на захід представників Сербської, Македонської, Болгарської, Грузинської та Української православних церков, а також представників Американської православної церкви.

"У рамках зустрічі відбудеться обговорення ситуації навколо нібито «неканонічного процесу» надання автокефалії Українській Помісній Православній Церкві. Присутніх тезами з Москви, а також сформованою під час Хресної ходи «потрібною картинкою» будуть переконувати в небезпеці такого розвитку ситуації («загроза розколу світового православ'я», «криваве протистояння в Україні на релігійному ґрунті» і т.д.). Головна теза - заклик об'єднатися, щоб «спільними зусиллями зберегти мир на українській землі» - звучить, м'яко кажучи, дивно в умовах окупації і агресії РФ проти України", - підкреслив Тимчук.

"Будемо сподіватися, що запрошеним на зустріч дипломатам, як і представникам світової православної спільноти, стане розуміння і здорового глузду, щоб не танцювати під дудку ФСБ у цьому пропагандистському шоу", - додав нардеп.

Нагадаємо, 27 липня минулого року 15 тис. вірян УПЦ МП пройшли хресною ходою в центрі Києва. У 2016 році захід був не менш масовим. Правоохоронці, щоб не допустити провокацій, ретельно перевіряли охочих потрапити в перекриту зону, а також обов'язково перевіряли в них документи. Під час релігійних заходів поліція не зафіксувала порушень.

16 червня 2016 року Верховна Рада скерувала звернення до Вселенського патріарха Варфоломія I з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Зокрема, Рада попросила Варфоломія видати томос (указ) про автокефалію Православної церкви в Україні.

Про те, що саме відбуватиметься після отримання томосу, як у нову церкву зможе інтегруватися МП, а також кому належатимуть Київська і Почаївська лаври, читайте в інтерв'ю Соні Кошкіної з Патріархом Філаретом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram