ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Сироватка від ботулізму надійде в Україну щонайшвидше в серпні

Зараз антитоксину в нашій країні немає.

Сироватка від ботулізму надійде в Україну щонайшвидше в серпні

В Україні на сьогодні немає сироватки від ботулізму. Про це розповів гендиректор Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я Володимир Курпіта в інтерв'ю РБК-Україна.

"В Україні не існує власного виробництва сироваток від ботулізму. В принципі, у світі мало країн, де їх виготовляють, оскільки цю лікарську речовину дуже складно виробляти в незмінній якості, тому її готують невеликими партіями. Крім того, закупівля сироваток ніколи не була завданням МОЗ. Відомство ніколи за всю історію існування незалежної України не купувало цю продукцію. Її завжди купували місцеві органи влади за кошти обласних бюджетів, як правило, в Росії. Коли в України почався конфлікт з Росією, закупівлі припинилися", - повідомив Курпіта.

За словами експерта, у 2018 році МОЗ уперше направило частину коштів, які закладені в державному бюджеті для придбання ліків, на закупівлю сироваток. На це буде витрачено понад 40 мільйонів гривень. Очікується, що сироватка від ботулізму надійде в Україну тільки в серпні-вересні.

Нагадаємо, у 2017 році Україна екстрено закупила антитоксин від ботулізму в межах програми гуманітарної допомоги ООН у зв'язку зі спалахом захворювання. Закупівлі антитоксину не були передбачені, також в Україні з 2014 року не зареєстровано відповідних препаратів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram