ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Українці за рік отримали 20 млн рецептів за програмою "Доступні ліки"

У МОЗ відзначають істотне скорочення екстрених ситуацій серед хронічних хворих.

Українці за рік отримали 20 млн рецептів за програмою "Доступні ліки"
Фото: crimea-24.com

Після запуску програми "Доступні ліки" пацієнти з хронічними захворюваннями рідше викликають "швидку допомогу". Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Йдеться про виклики, пов'язані із серцево-судинною недостатністю, з критичними станами бронхіальної астми і діабетом 2 типу.

За час роботи програми пацієнти отримали ліки згідно з 20 млн рецептів на загальну суму близько 900 млн гривень. Урядова програма спонукає пацієнтів систематично відвідувати лікарів, завдяки чому терапевти можуть контролювати перебіг хронічних захворювань, вчасно коригувати лікування і запобігати можливим ускладненням.

Регулярний прийом ліків і відвідування лікаря суттєво вплинули на зменшення кількості критичних станів у пацієнтів. Зокрема, за рік роботи програми кількість пацієнтів із нормалізованим цукром у крові при діабеті 2 типу збільшилася на 6,5%. Кількість викликів швидкої допомоги з підозрою на інсульт або інфаркт зменшилася на 4,2%. Майже на 6% менше українці викликали швидку через напади бронхіальної астми.

Нагадаємо, щоб отримати ліки за програмою, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або терапевта, отримати правильно виписаний рецепт і обміняти його на ліки в аптеці з позначкою "Доступні ліки".

Зараз у програмі є 239 препаратів, 47 із яких можна отримати безкоштовно в 7692 аптеках України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram