ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун розповіла, як поліпшити ефект від кави

Кофеїн діє як стимулятор нервової системи.

Супрун розповіла, як поліпшити ефект від кави
Фото: Татьяна Медведева

Європейське відомство з безпеки харчових продуктів 2015 року офіційно рекомендувало вживати не більш ніж 400 мг кофеїну на день і не перевищувати дозу 200 мг за один раз.

Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вона також зазначила, що в одному американо - 154 мг кофеїну, а в еспресо - 77 мг.

"Коли потрібен заряд бадьорості й енергії, кава - перше, що спадає на думку. Звичайно, для отримання позитивних ефектів від цього напою, варто стежити за кількістю і часом споживання. Вчені відзначають, що додавання в каву великої кількості вершків і цукру збільшує калорійність і жирність напою, що зменшує його користь у рази", - зазначила Супрун.

В.о. голови МОЗ наголосила, що при вживанні кави необхідно враховувати, перш за все, свої відчуття від напою.

"Якщо вам від неї зле або виникла залежність, слід обмежити її споживання до того рівня, на якому вам добре. Не варто пити каву взагалі або збільшувати дозу понад 1-2 горнятка на день, якщо опісля у вас відчутно прискорюється серцебиття, пітніють долоні, виникає біль у шлунку або печінці, погіршується сон і виникає почуття тривоги. Такі самі симптоми можуть спостерігатися в будь-кого в разі надмірного споживання кави", - розповіла Супрун.

Вагітним жінкам, літнім людям, людям з гіпертонією, проблемами шлунково-кишкового тракту і порушеннями сну або в стані сильного стресу також слід обмежити вживання кави.

Супрун зазначила, що після припинення вживання кави можуть з'явитися відчуття, що свідчать про залежність від цього напою. Однак неприємні постефекти зникають через деякий час після відмови від кави.

"Кофеїн діє як стимулятор нервової системи. Він блокує аденозинові рецептори, які гальмують збудження у міру того, як ми втомлюємося... Але що більше ми звикаємо до кави, то більше маємо аденозинових рецепторів. І тим важче їх заблокувати кофеїном - кава "не діє", а ми стаємо сонливими", - розповіла міністр охорони здоров'я.

"Якщо вам потрібно працювати всю ніч, то спробуйте випити кави й одразу подрімати 15-20 хвилин. Відпочинок зменшить кількість аденозинових рецепторів у мозку, і каві буде простіше вас підбадьорити, не заподіявши шкоди... Втім універсальної поради бути не може. Кожна людина має власну чутливість до кофеїну... Крім того, є генетична схильність відчувати тривожність через споживання кофеїну", - додала Супрун.

Нагадаємо, 2012 року американські вчені встановили, що кава знижує ризик розвитку раку шкіри - базально-клітинної карциноми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram