ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун пояснила, що лікування травами може призвести до отруєння

Фітотерапію часто пропонують люди, які не є медичними працівниками.

Супрун пояснила, що лікування травами може призвести до отруєння
Уляна Супрун
Фото: Влад Мусиенко

В.о. голови МОЗ Уляна Супрун розповіла про особливості фітотерапії, і чому лікування травами може бути небезпечним для організму і призвести до отруєння.

Про це вона написала на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Часто зустрічається інформація, що фітотерапія може швидко і легко вилікувати від усіх хвороб. Що таблетки, які пропонує медицина, - це хімія і токсини, а справжня сила тільки в тому, що дає природа, ми просто її не використовуємо і тому постійно хворіємо. Коли ви бачите такі оголошення - проходьте далі. Радше за все, це маніпуляція і спроба заробити гроші на довірі та бажанні людей швидко і легко одужати", - написала Супрун.

"Не тому, що рослини не мають лікувальних властивостей. Ба більше, багато сучасних препаратів також містять активні речовини, які є в рослинах. Утім їх застосування в медицині відрізняється правильним способом збору, тривалою фармацевтичною підготовкою, різними дослідженнями і ретельною діагностикою в лабораторіях. А саме лікування проходить під наглядом лікаря і тільки в комплексі з лікуванням іншими лікарськими засобами", - пояснила в.о. голови МОЗ.

Вона підкреслила, що фітотерапію як спосіб лікування часто пропонують люди, які не є медичними працівниками. Вони позиціонують лікування травами, як панацею, і часто надають свої послуги за великі гроші, забирають у пацієнта час, який він міг би витратити на відвідування лікаря, і можуть нашкодити здоров'ю.

"Хоча трави здаються нешкідливими, деякі з них можуть бути потенційно небезпечними та призвести до серйозного отруєння організму. Активні речовини, що містяться в рослинах, мають різну хімічну природу і впливають на організм неоднаково. Концентрації речовин теж можуть відрізняється - наприклад, у фази життєвого циклу (до, під час і після цвітіння). У різних частинах однієї й тієї ж рослини можуть відрізнятися не тільки концентрації речовин, але і їх якісний склад. Самостійно, без належних знань і устаткування, контролювати правильну дозу лікарської речовини в рослині дуже складно", - зазначила в.о. міністра охорони здоров'я.

Крім того, за її словами, особливість впливу лікарських рослин на організм людини полягає в тому, що поява лікувального ефекту (як і побічного) може спостерігатися тільки після тривалого прийому рослинного препарату.

"Ви можете навіть не помітити чому і як з'явилися певні проблеми зі здоров'ям і навіть не згадаєте причину. Тому для лікування потребує контролю і консультації професійного лікаря", - наголосила Супрун. Нагадаємо, раніше МОЗ підготувало законопроект про скасування видачі спецдозволів на заняття народною медициною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram