ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ роз'яснило, що робити, якщо декларацію з лікарем підписали без вас

У лікарів є можливість приписувати собі пацієнтів, щоб отримати більше грошей.

МОЗ роз'яснило, що робити, якщо декларацію з лікарем підписали без вас
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я опублікувало офіційне роз'яснення, що робити в разі, якщо медична установа підписала декларацію з лікарем без відома пацієнта.

Відповідний матеріал опубліковано на сайті МОЗ.

"Лікарі та уповноважені особи, які підписують декларації про вибір лікаря в медичних установах, не мають права вносити в систему персональні дані без відома і підпису пацієнта. Це шахрайство з метою заволодіння державними коштами та відповідальність за такі дії буде відповідно до Кримінального кодексу", - сказано в повідомленні.

Перед початком виплат працівники Національної служби здоров'я уважно вивчатимуть усі декларації, які надійшли від медустанов. Якщо вони будуть стикатися з подібними ситуаціями і від медустанов не буде надано розумних пояснень - Служба передаватиме заяви до компетентних органів.

"Якщо ви звернулися до лікаря і опинилися в подібній ситуації, ви можете подати заяву про припинення декларації в довільній формі або підписати декларацію з іншим лікарем - попередня декларація в системі автоматично анулюється. Ви також можете звернутися зі скаргою в той заклад, де було підписано декларацію про вибір лікаря і використані персональні дані без вашого відома", - заявляє МОЗ.

Читайте також: Як обрати лікаря, якому довіряєш

Нагадаємо, раніше МОЗ повідомив про випадок, коли при спробі підписати декларацію з обраним лікарем пацієнт з'ясував, що його персональні дані вже внесені в систему. Відомство обіцяє з'ясувати, як це сталося, і притягнути до відповідальності всіх причетних осіб.

Підписання декларацій з лікарями першої ланки стартувало 2 квітня в рамках впровадження медичної реформи і програми "Гроші йдуть за пацієнтом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram