ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун зруйнувала міф про профілактику за допомогою антибіотиків

Безконтрольне використання антибіотиків призводить до виникнення у бактерій стійкості до них.

Супрун зруйнувала міф про профілактику за допомогою антибіотиків
Уляна Супрун
Фото: Влад Мусиенко

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун застерегла українців від застосування антибіотиків без призначення лікаря, оскільки це призводить до розвитку стійкості бактерій до таких препаратів.

Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Не вживайте антибіотиків для профілактики. Антибіотики - це ліки, які може призначити тільки лікар залежно від характеру інфекції... Необґрунтоване безконтрольне використання антибіотиків призводить до виникнення у бактерій стійкості до них. У відповідь на ліки бактерії змінюються, стають не чутливі до цих препаратів. Це збільшує медичні витрати, тривалість госпіталізації і підвищує рівень смертності. Найкраща профілактика хвороб - це збалансоване харчування, заняття спортом, вакцинація і регулярні візити до вашого сімейного лікаря ", - написала Супрун.

Вона навела приклади, коли пацієнти зловживають антибіотиками. Насамперед - це грип та інші вірусні захворювання.

"Віруси і бактерії - це два різні табори збудників хвороб. Антибіотики можуть пригнічувати або вбивати тільки бактерії, тоді як грип спричиняють віруси. Тільки в тому випадку, коли в результаті ускладнень після грипу виникає бактеріальна інфекція, лікар може призначити антибіотики. Тому не починайте лікування грипу або застуди антибіотиками, без призначення фахівця ", - наголосила Супрун.

За її словами, не можна також безконтрольно вживати антибіотики під час бронхіту, синуситу та інфекцій вуха або почервоніння і запалення очей, які можуть виникнути як в результаті вірусних, так і бактеріальних інфекцій.

Супрун також зазначила, що за даними ВООЗ щорічно тільки в Євросоюзі вмирають 25 тис. пацієнтів через серйозні бактеріальні інфекції внаслідок адаптації бактерій до ліків.

Нагадаємо, Супрун вважає шкідливими низку укорінених міфів про медицину і поставила собі за мету їх зруйнувати. Раніше вона заявила, що пробу Манту можна мочити і що перекис водню (H2O2) не допомагає захистити рану від зараження. Також в.о. голови МОЗ закликала українців не зловживати аскорбінкою для підтримки імунітету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram