ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун: перекис водню не допомагає захистити рану від зараження

"Перекис водню корисний в інших медичних цілях, наприклад, для очищення інструментів".

Супрун: перекис водню не допомагає захистити рану від зараження
Фото: prosluh.com

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун продовжує руйнувати глибоко вкорінені міфи про медицину. Кілька тижнів тому вона заявила, що пробу Манту можна мочити, а в п'ятницю - що перекис водню (H2O2) не допомагає захистити рану від зараження.

Вона зауважила, що немає ніяких доказів ефективності 3% розчину перекису водню в процесі загоєння ран. Також сумнівною є властивість цієї рідини знешкоджувати патогенні мікроорганізми і бактерії, оскільки є докази, що деякі мікроорганізми містять фермент каталази, яка відключає дію H2O2.

"Перекис водню ефективний для механічного очищення рани - тобто з тим самим результатом можна промити її холодною або теплою проточною водою. Глибокі рани тим більше не потрібно промивати розчином перекису, адже це може призвести до виникнення емболії (кисень, який виділяється, може потрапити в судини і перекрити проток крові)", - написала вона у фейсбуці.

"Це не скасовує того, що перекис водню корисний в інших медичних цілях, наприклад, для очищення інструментів", - додала Супрун.

Нагадаємо, що при Супрун було розпочато реформу охорони здоров'я України. Закон, що набув чинності наприкінці січня 2018 року, вводить державні гарантії оплати наданих пацієнтам медичних послуг і лікарських засобів за рахунок коштів державного бюджету за принципом "гроші йдуть за пацієнтом". У цей час триває підготовка до створення Національної служби здоров'я України - національного страховика, який буде укладати договори з установами охорони здоров'я і закуповуватиме в них послуги з медичного обслуговування населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram