ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Тернопільській області лікарі вимагають від пацієнтів вибрати лікаря до 1 квітня

Пацієнти можуть у будь-який момент змінити лікаря.

У Тернопільській області лікарі вимагають від пацієнтів вибрати лікаря до 1 квітня
Фото: Владислав Мусиенко

У Тернопільській області медики вимагають від пацієнтів визначитися з вибором лікаря первинної медичної допомоги. Про це журналісту LB.ua стало відомо від пацієнтів.

Так, у селищі Новосілка Підволочиського району Тернопільської області лікарі встановили термін для підписання декларації з лікарем - до 1 квітня. Пацієнтам потрібно подати копії паспорта та коду, а також написати заяву із зазначенням лікаря.

Мешканці села Біла Тернопільського району дізналися про те, що потрібно підписати декларацію з лікарем, з оголошення. Зокрема, пацієнтам, які бажають це зробити, встановили термін до 15 березня. Для підписання декларації вони також подавали копії паспорта та коду, писали заяви.

Лікарі пацієнтам свої вимоги ніяк не пояснили. У деяких інших населених пунктах, як стало відомо LB.ua, медики вимагають вибрати лікаря до квітня, пояснюючи це тим, що лікарів мало, і комусь із пацієнтів їх може "не вистачити".

В обласному управлінні охорони здоров'я назвали достроковий процес підписання декларацій "конкуренцією".

"Якщо раніше (пацієнт підпише декларацію - LB.ua), - немає проблем. Кожен сімейний лікар хоче набрати потрібну кількість пацієнтів (до 2 тис - LB.ua), що вплине надалі на отримання фінансування. Це - конкуренція ..." - пояснив LB.ua керівник Управління охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук, додавши, що процес підписання декларацій починається 1 квітня і пацієнти можуть у будь-який момент змінити лікаря.

Нагадаємо, що офіційно приписна кампанія стартує 1 квітня і термін її не обмежений - вибрати свого лікаря можна буде і 2018, і 2019 року й пізніше.

Оскільки одна з цілей реформи - зацікавити лікарів у тому, щоб пацієнти підписували з ними декларації, за кожного приписаного пацієнта медзаклад отримає в середньому 370 грн. Це називається "гроші йдуть за пацієнтом". Але нова система фінансування почне працювати лише з 1 липня - і то не по всій країні, а тільки в тих територіальних громадах, де всі медустанови будуть готові до автономізації.

Докладніше про це  

      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram