ГоловнаСуспільствоВійна

Порошенко: Миротворці на Донбасі повинні мати право на роззброєння бойовиків

"Миротворці повинні мати відповідний мандат на всю територію".

Порошенко: Миротворці на Донбасі повинні мати право на роззброєння бойовиків
Фото: пресс-служба президента

Миротворці ООН на Донбасі повинні мати право на роззброєння незаконних збройних формувань.

Про це заявив президент Петро Порошенко під час прес-конференції за результатами зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, передає РБК-Україна.

"Російський сценарій - це не сценарій миротворців. Російський сценарій - це ескорт для спостерігачів ОБСЄ, який не виконує функції встановлення миру і припинення війни. Хотів би відзначити, що на сході України немає ніякого замороженого конфлікту, немає конфлікту на сході України. Мені приємно, що новий міністр закордонних справ (Німеччини, - ред.) абсолютно чітко це сформулював: це агресія РФ проти суверенної незалежної держави. Отже, миротворці повинні мати відповідний мандат на всю територію, відповідні права на контроль неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону і роззброєння незаконних збройних формувань. Решта питань є питанням компромісу, і ми сподіваємося, що спільними зусиллями цей компроміс буде досягнутий", - заявив Порошенко.

Зі свого боку Меркель додала, що для досягнення домовленості про розміщення миротворців на Донбасі необхідно ще багато чого обговорити.

"Кожна домовленість повинна бути обговорена з декількома сторонами. І нам ще треба багато обговорити, щоб досягти домовленості в цьому питанні", - сказала вона.

Нагадаємо, раніше посол України в ООН Володимир Єльченко заявив, що вважає малоймовірним введення миротворчої місії ООН на Донбас цього року.

У лютому з'явилася доповідь Інституту Хадсона, підготовлена на прохання колишнього генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена, про можливий формат миротворчої місії для Донбасу. Він передбачає, що в Україну скерують близько 20 тисяч миротворців і 4 тисяч поліцейських, які візьмуть під контроль усю територію ОРДЛО, включно з державним кордоном. Учасниками місії можуть бути миротворці з країн, що не входять у НАТО, прийнятні і для України, і для Росії. Наприклад, з Білорусі, Казахстану, Монголії, Австрії, Фінляндії, Швеції, Португалії, Греції, Аргентини, Бразилії, Чилі.

Зараз на сході України працює спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в складі близько 700 неозброєних спостерігачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram