ГоловнаСуспільствоВійна

Порошенко заявив про прогрес у питанні миротворців на Донбасі

"Якщо російська агресія триватиме, санкції потрібно буде поглибити". 

Порошенко заявив про прогрес у питанні миротворців на Донбасі
Фото: Макс Левин

Президент Петро Порошенко заявив про прогрес у питанні введення миротворчої місії на Донбас.

"Коли я 2015 року вперше виступив з вимогою до ООН про направлення «блакитних шоломів», усі були проти. У наших американських і європейських друзів теж були сумніви. Під час моєї зустрічі з президентом Трампом у червні 2017 року він підтвердив свою готовність підтримати таку місію ООН, щоб звільнити частину України від російських окупаційних військ", - повідомив він в інтерв'ю німецькій газеті Handelsblatt, опублікованому в понеділок, 9 квітня.

Водночас Порошенко наголосив на відмінностях української і російської позицій у питанні миротворців.

"Росія хоче розташування «блакитних шоломів» уздовж контактної лінії, щоб вони не заважали окупаційним військам. Це неприйнятно. Пізніше Росія погодилася на те, щоб вони працювали по всій території, але, за російськими задумом, повинні супроводжувати виключно спостерігачів від СММ ОБСЄ. Ми ж хочемо, щоб «блакитні шоломи» роззброювали незаконні збройні угруповання, захищали там місцевих мешканців і здійснювали контроль над надходженням і переміщенням військової техніки. І, звичайно, вони повинні контролювати частину російсько-українського кордону, який тимчасово не підконтрольний Україні», - заявив президент.

Порошенко розраховує, що влада Німеччини та Євросоюзу можуть отримати мандат Ради Безпеки ООН.

"І режим тиші. Адже під час збройних зіткнень, що тривають, миротворці не зможуть там провести дислокацію. І наші західні партнери повинні й надалі усвідомлювати, що санкції є надзвичайно ефективним інструментом - тільки вони можуть змусити Путіна сісти за стіл перемовин. Якщо російська агресія триватиме, санкції потрібно буде поглибити", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, у лютому 2018 року з'явилася доповідь Інституту Хадсона, підготовлена на прохання колишнього генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена і яка стосується можливого формату миротворчої місії для Донбасу. Він передбачає, що в Україну відрядять близько 20 тисяч миротворців і 4 тисяч поліцейських, які охоплять усю територію ОРДЛО, включно з державним кордоном. Учасниками місії можуть бути миротворці з країн, що не входять до НАТО, прийнятні як для України, так і для Росії. Наприклад, з Білорусі, Казахстану, Монголії, Австрії, Фінляндії, Швеції, Португалії, Греції, Аргентини, Бразилії, Чилі.

Нині на сході України працює спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в складі близько 700 неозброєних спостерігачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram