ГоловнаСуспільствоЖиття

Дніпропетровську область пропонують перейменувати на Січеславську

У Дніпропетровську відбулися громадські слухання на цю тему.

Дніпропетровську область пропонують перейменувати на Січеславську
Фото: avtonomer.net

У Дніпрі відбулося громадське обговорення ініціативи перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Захід організував обласний осередок Всеукраїнського товариства "Просвіта", повідомляє "Радіо Свобода".

Нинішня назва області - Дніпропетровська - потрапляє під закон про декомунізацію і повинна бути змінена, вважають організатори події.

“Саме ця назва (Січеславська, - ред.) апелює до козацького минулого: на території області існували п'ять з восьми січей (всі головні козацькі січі - Томаківська, Микитинська, Базавлуцька, Чортомлицька, Підпільненська). Також Дніпропетровська область є єдиною, територія якої повністю була територією запорозьких вольностей", - йдеться у повідомленні.

Історик і краєзнавець Микола Чабан розповів, що в часи УНР край мав назву земля Січ із центром у Катеринославі, а у 1918-1919 роках місто мало неофіційну назву Січеслав. Також він представив учасникам заходу раритетні видання столітньої давності, де місцем друку зазначено Січеслав, серед яких і рідкісний Шевченківський Кобзар.

В громадському обговоренні взяли участь як прихильники впровадження назви Січеславська область, так і опоненти цієї ініціативи. Останні, зокрема, зазначали, що запорізькі козаки "ніколи не називали себе січеславцями".

Учасники обговорення визнали, що незважаючи на те, що назва Січеслав використовується жителями, для багатьох ставлення до цього топоніма залишається неоднозначним. Також, за їхніми словами, може бути проблематичним затвердження назви "Січеславська область" у парламенті, оскільки за неї повинні висловитися щонайменше 300 депутатів.

Нагадаємо, раніше Володимир В'ятрович заявив, що за час декомунізації в Україні знесли майже 2,5 тис. пам'яток.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram