ГоловнаСуспільствоВійна

Соцопитування: Понад 80% сімей загиблих на Донбасі підтримують повернення окупованих територій в Україну

Лише 9% виступають за безповоротне відрізання ОРДЛО.

Соцопитування: Понад 80% сімей загиблих на Донбасі підтримують повернення окупованих територій в Україну
Фото: EPA/UPG

81% опитаних родичів загиблих українських військових переконані, що непідконтрольні Україні території Донбасу повинні бути повернені.

Це результати відкритого опитування понад тисячі сімей загиблих, яке провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення видання "Дзеркало тижня" і благодійного проекту "Небесна гвардія".

Лише 9% виступають за безповоротне відрізання ОРДЛО.

"Особливої уваги заслуговує аргументація. 71% членів сімей загиблих вважають, що возз'єднання необхідне, оскільки "Україна повинна бути відновлена у своїх законних кордонах" (найбільше прихильників цієї версії у столиці, найменше - на сході). Лише чверть учасників опитування вважають, що ОРДЛО треба повертати під контроль Києва тому, що "на цих територіях проживають наші люди". Найчастіше цей аргумент у відповідях прогнозовано використовували жителі сходу (37%), рідше за інших (21%) - опитані в західних областях", - уточнюють в матеріалі.

Фото: zn.ua

Водночас тільки 18% назвали можливим способом повернення Донбасу військову операцію. 65% вважають найефективнішим вирішенням проблеми поступове мирне врегулювання.

Дві третини опитаних вважають, що не заслуговують на прощення (амністії) ті, хто воював проти українських військових. Майже стільки ж не вважають можливим прощати ватажків бойовиків.

56% опитаних родичів загиблих на Донбасі військових вважають збройний конфлікт в Україні війною з Росією.

Дослідження проводилося шляхом телефонного опитування у період з 18 по 27 грудня 2017 року. Номери випадковим чином відбиралися з бази даних, наданої "Небесною гвардією". Розподіл опитаних за макрорегіонами (Захід, Південь, Схід, Центр, Київ) - пропорційно кількості загиблих військовослужбовців, що раніше проживали у відповідній частині країни.

Нагадаємо, у НАТО вважають, що Україна стала "чашкою Петрі" для гібридної війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram