ГоловнаСуспільствоЖиття

За час декомунізації в Україні знесли майже 2,5 тис. пам'ятників, - В'ятрович

"Декомунізація в контексті позбавлення символів тоталітарного режиму фактично завершена".

За час декомунізації в Україні знесли майже 2,5 тис. пам'ятників, - В'ятрович
Владимир Вятрович
Фото: Макс Левин

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявляє, що в Україні декомунізація фактично завершена: майже тисяча населених пунктів перейменовані, близько 2,5 тис. пам'ятників, пов'язаних з тоталітарним режимом, знесено. Про це він сказав в програмі Радіо Свобода.

«Декомунізація в контексті позбавлення символів тоталітарного режиму фактично завершена. У нас відбулося перейменування населених пунктів - близько тисячі. Це майже всі. Кажу, що майже, тому що після перейменування виявилися 9 або 10 неочевидних комуністичних назв, проте вони підпадають під дію закону про декомунізацію», - сказав В'ятрович.

За його даними, в Україні демонтували всі пам'ятники Леніну.

«Пам'ятників близько 2,5 тисячі. Не тільки Іллічу, а й іншим комуністичним вождям. Але ми не можемо сказати, що це точно всі, тому що значна частина цих пам'ятників просто не перебуває ні на яких обліках. Це може бути пам'ятник на території якогось заводу, про який вже ніхто не пам'ятає, на території якогось села, про який ніхто не пам'ятає. Відповідно ми можемо реагувати тільки за фактом виявлення цих пам'ятників. З тих пам'ятників, які ми знали, комуністичних, зокрема Леніну, вже немає», - розповів В'ятрович.

Нагадаємо, в травні 2015 року чинності набув закон про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, який забороняє їх пропаганду і символіку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram