ГоловнаПолітика

Інститут нацпам'яті відмовився від участі у форумі істориків на території Польщі

Підставою для такого рішення став закон про заборону "бандерівської ідеології".

Інститут нацпам'яті відмовився від участі у форумі істориків на території Польщі
Фото: memory.gov.ua

Український інститут національної пам'яті оголосив, що не братиме участі в роботі українсько-польського форуму істориків на території Польщі. Підставою для такого рішення стало прийняття польським парламентом закону про заборону "бандерівської ідеології".

Про це повідомляють на сайті Інституту.

"Ухвалення нового закону про Інститут національної пам'яті в Польщі, що передбачає в тому числі кримінальну відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів 1925-1950 рр.» істотно звужує простір для дискусій і діалогу. Український інститут національної пам'яті, який забезпечував функціонування української частини Форуму, не бачить можливостей для його продовження в попередньому форматі. Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території або навіть безпеку їх перебування там. Тому, дотримуючись цінностей відкритого діалогу та вільного доступу до джерел, звертаємося до польських колег з пропозицією про продовження історичних дискусій на території України, де немає жодних обмежень чи політичного диктату щодо оцінок минулого", - сказано в заяві.

Цей Форум з 2015 року провів п'ять засідань. Останнє пройшло 19-21 жовтня в Черкасах і було присвячене подіям на Холмщині/Східній Люблінщині в 1942-1944 роках.

Наступне засідання мало відбутися в Польщі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram