ГоловнаПолітика

Яценюк у Вашингтоні: "Ми очікуємо жорсткої критики на проведення російських виборів у Криму"

Лідер "НФ" вважає, що США, Євросоюз і країни Великої сімки повинні зайняти свою позицію.

Яценюк у Вашингтоні: "Ми очікуємо жорсткої критики на проведення російських виборів у Криму"
Фото: nfront.org.ua

Лідер партії "Народний Фронт" Арсеній Яценюк очікує жорсткої реакції західних партнерів на призначення  виборів російського президента на українській території. Про це він заявив журналістам під час візиту до Вашингтона у вівторок, 6 лютого.

При цьому він повідомив, що провів зустрічі з помічником Державного секретаря Сполучених Штатів у справах Європи Вессом Мітчеллом, радником Президента США з питань Європи та Росії Фіоною Хілл, помічником міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Робертом Каремом, лідером демократів у Конгресі США Ненсі Пелозі, а також виступив у Раді зовнішніх зносин.

Арсеній Яценюк підкреслив, що одним з головних питань, які він обговорював під час зустрічей, було "геополітичне питання, що стоїть у порядку денному України і повинно стояти в порядку денному всього світу, в тому числі Сполучених Штатів Америки": "Президент Путін проводить свої вибори на українській території - в Автономній Республіці Крим. Він призначив ці вибори, а точніше власне перепризначення, на 18 березня - саме на день незаконної анексії, окупації української території".

"Ми очікуємо жорсткої реакції з боку наших західних партнерів і з боку США на те, що вибори на українській території можуть проводитися тільки щодо Президента України, а не президента Росії. І тут світ - і Сполучені Штати Америки передусім як лідер вільного світу - повинні заявити свою позицію", - підкреслив лідер "Народного Фронту".

Він повідомив, що фракція "Народного Фронту" зареєструвала проект постанови про звернення Верховної Ради України до держав Великої сімки, ОБСЄ і до всього вільного світу у зв'язку з незаконною підготовкою виборів президента Росії на тимчасово окупованій частині території України: "Думаю, що український парламент свою волю продемонструє. Зараз треба, щоб і Сполучені Штати, і країни Великої сімки, і Європейський Союз так само зайняли позицію щодо незаконності виборів президента Росії на українській території".

Арсеній Яценюк також підкреслив, що вітає рішення Сполучених Штатів Америки щодо так званого "кремлівського списку": "Питання у здійсненні цього рішення, а саме - введення санкцій проти осіб, які скоїли міжнародні злочини і проти Української держави, і проти західного світу в тому числі. Адже не секрет, що Росія втручається в західні вибори. І не секрет, що Росія буде втручатися в українські вибори. І для Путіна українські - і президентські, і парламентські вибори - будуть не менш значущі, ніж вибори в західному світі, ніж навіть власне переобрання".

Нагадаємо, Арсеній Яценюк перебуває з візитом у Вашингтоні 6-7 лютого. У рамках візиту також запланована його зустріч із сенатором США від Республіканської партії Робертом Портманом і виступи в Атлантичній раді і Heritage Foundation.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram