ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума схвалила перенесення виборів президента РФ на день окупації Криму

Перенесення виборів, імовірно, пов'язане з бажанням влади підвищити явку та рейтинг Путіна.

Держдума схвалила перенесення виборів президента РФ на день окупації Криму
Путин в Крыму
Фото: EPA/UPG

Держдума в третьому читанні схвалила поправки в закон "Про вибори президента Росії", за якими президентські вибори в 2018 році можуть перенести на річницю окупації Криму Росією, 18 березня.

Про це повідомляє "Интерфакс".

Перенесення пов'язане з тим, що вибори припадають на той самий тиждень, що і Міжнародний жіночий день 8 березня. Через це їх можуть перенести на наступну неділю, 18 березня.

Крім того, Держдума схвалила скасування відкріпних посвідчень на виборах. Прийняті поправки встановлюють можливість голосування за заявою виборця. Це торкнеться тих виборців, які в день голосування будуть відсутні за місцем реєстрації. Заяву можна буде подати в період, який почнеться за 45 днів до голосування і завершиться о 14-й годині за один день до виборів. У день голосування виборця також можуть включити в список, але тільки за рішенням дільничної виборчої комісії.

За новими поправками, виборець, який подав заяву про включення його до списку виборців за місцем проживання, виключається зі списку виборців за місцем реєстрації.

Раніше, 19 травня, Держдума затвердила в другому читанні поправки в закон "Про вибори президента Росії".

У березні близькі до Кремля джерела повідомляли "Дождю", що перенесення виборів на 18 березня пов'язане з бажанням влади підвищити явку і рейтинг президента РФ Володимира Путіна.

Крим був анексований Росією в березні 2014 року. Цьому на півострові передувало вторгнення російських військ і референдум "під дулами". Київ і країни Заходу не визнали голосування легітимним, щодо Росії були введені санкції. Спочатку обмеження були спрямовані проти індивідуальних фізичних і юридичних осіб, проте пізніше заходи розширили і вони торкнулися цілих секторів російської економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram