ГоловнаСуспільствоВійна

На Донбасі пройшов обмін полоненими за формулою "237 на 74" (оновлюється)

Частина бойовиків відмовилися повертатися на окуповану територію.

На контрольно-пропускному пункті в'їзду-виїзду "Майорськ" на Донбасі почався масштабний обмін полоненими між Україною і бойовиками "ДНР" і "ЛНР".

Про це повідомляє "Громадське".

На підконтрольну Україні територію вже передали 16 українців, які перебували в полоні "ЛНР". Україна передає в окупований Луганськ 99 осіб.

Серед звільнених - ультрас луганської "Зорі" Владислав Овчаренко й Артем Ахмеров, яких засудили до 17 і 13 років в'язниці за "шпигунство на користь України", Валентин Богдан і Едуард Неделяєв.

У цей час проходить обмін з бойовиками "ДНР".

Попередньо було анонсовано проведення обміну за формулою "306 на 74" (українська сторона передасть 306 осіб, бойовики - 74).

В організації та супроводі обміну полонених беруть участь представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, а також експерти Мінської гуманітарної групи, представники СБУ і Міноборони.

Оновлення. Українська сторона передала "ЛНР" 75 осіб із 99, які були в списку.

"Це пояснюється тим, що частина людей відбули покарання і звільнилися, а деякі просто відмовилися повертатися", - розповіла учасниця групи обміну з боку "ЛНР" Ольга Кобцева.

"Ми віддаємо 16, нам віддають 75. Чому різниться з цифрою 99? Оскільки на момент досягнення домовленості частина людей вже звільнилися, а частина людей відмовилася від повернення на територію ЛНР", - додала вона.

Зустрічати звільнених заручників вирушили звільнені з полону бойовиків у 2016 році журналістка Марія Варфоломєєва і Володимир Жемчугов.

Фото: twitter.com/yad_viga

Оновлення 16:14. Другий етап обміну відбувається на території, підконтрольній "ДНР", безпосередньо біля міста Горлівка. 58 українців повертаються з полону бойовиків. Україна ж замість анонсованих 207 віддає 165 утримуваних осіб.

Решта, за словами представників української сторони, заявили про небажання повертатися на окуповані території.

Серед звільнених - учений Ігор Козловський, якого бойовики засудили до тюремного терміну.

Оновлення 16:36. Станом на 16:30 обмін полоненими завершився. Про це повідомила представниця президента у Верховній Раді Ірина Луценко у Фейсбуці.

"Добрі новини, про які вже можна говорити. Процес обміну завершився. Українська сторона отримала 74 заручників, які знаходились в полоні на окупованій частині Донбасу. Вони повертаються додому!" - написала вона.

Представник України в гуманітарній підгрупі контактної групи Віктор Медведчук в ефірі російського "Первого канала" сказав, що бойовикам віддали 237 сепаратистів. "40 осіб були звільнені, і 29 відмовилися від обміну. Відмови від обміну були і в останні дні, навіть сьогодні під час обміну були. Ми передали [ЛНР] не 75, а 73 людей, тому що на лінії розмежування двоє відмовилися", - повідомив він.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко доручив уряду надати матеріальну допомогу звільненим та їхнім сім'ям для полегшення адаптації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram