ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд у Криму допитав головних фігурантів "справи 26 лютого"

Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі розповіли про тиск слідства.

Суд у Криму допитав головних фігурантів "справи 26 лютого"
Али Асанов и Мустафа Дегерменджи
Фото: Алина Смутко

18 грудня в Центральному райсуді Сімферополя дали свідчення ключові фігуранти "справи 26 лютого" Алі Асанов і Мустафа Дегерменджі.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Асанов розповів, що про мітинг дізнався з телевізора. До Сімферополя приїхав купувати запчастини для трактора, залишався час - і вирушив "на мирний мітинг".

Дегерменджі пояснив, що був проти відокремлення Криму від України і приєднання до РФ і вважав за необхідне приїхати.

"Як житель Криму, як громадянин України я не міг дозволити собі не прийти на захід, де вирішувалася доля мого дому", - сказав він.

Асанов заявив, що слідчий намагався тиснути на нього. На попередньому слідстві Асанов давав свідчення без перекладача, хоч і просив про його присутність.

"Він [слідчий] мені говорив: "Що, добре тобі сидиться?" Обшуком погрожував, казав: "Наркотики, зброю в тебе знайдемо".

Згодом Асанов відмовився від адвоката, який не написав жодної скарги на такі дії слідчого. Також Асанов повідомив, що його таємно вивозили в будівлю Слідчого комітету на зустріч з кримським муфтієм і його помічником. Муфтій Аблаєв схиляв його зізнатися в усьому, що інкримінує слідство, а також дати обвинувальні свідчення проти заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза.

"Вони мене вмовляли: "Нікель [слідчий] сказав, що там достатньо відео, щоб тебе закрити. Зізнайся краще зараз", - пояснив Асанов.

Аналогічні показання про тиск слідства і муфтіяту дав Дегерменджі.

"Мені було сказано: щоб уникнути в'язниці, треба зізнатися. Я відмовився. Єдино, я хитрістю від слідчого домігся побачення з батьком: протягом восьми місяців він відмовляв мені в цьому. Я сказав: щоб прийняти рішення, мені потрібно побачитися з батьком", - розповів він.

Асанов і Дегерменджі пояснили, що з Меджлісом стосунків не мали, нічиїх вимог не виконували. Асанов з усіма фігурантами справи познайомився під час суду, Дегерменджі знав тільки Емірвалієва, оскільки це його сусід по селищу.

Також Асанов сказав, що на переглянутих у суді фото і відео себе не впізнав. Очних ставок і впізнання з потерпілим Івкіним не проводилося. Жодного разу до і після мітингу його не бачив.

"Я його і зараз не знаю", - додав Асанов.

Аналогічна ситуація склалася в Дегерменджі і потерпілого Шлягіна.

"Тільки зі слів слідчого я знаю, що є такий Шлягін. Так, я визнаю, що вдарив чоловіка. Хоча це в принципі ударом назвати складно, радше поштовхом. Він за своїм язиком не пильнував. Коли мене, кримського татарина, називають "нєрускім", "чуркою", я таке не терплю зазвичай", - сказав Дегерменджі.

Нагадаємо, сьогодні, 18 грудня, по всій території анексованого Криму проходять понад 70 судових засідань проти кримських татар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram