ГоловнаСуспільствоВійна

Українська сторона ТКГ вимагає від бойовиків припинити блокувати відкриття КПВВ "Золоте"

На засіданні також обговорювали питання пошуку зниклих безвісти і доступ медиків до заручників.

Українська сторона ТКГ вимагає від бойовиків припинити блокувати відкриття КПВВ "Золоте"
Фото: facebook/Iryna Gerashchenko

Головними темами засідання гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі було відкриття пропускного пункту "Золоте", а також гуманітарна ситуація в Станиці Луганській.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко у Фейсбуці.

"Ми закликаємо ОРДЛО негайно припинити штучно блокувати відкриття КПВВ "Золоте", який готовий до роботи з березня 2016 року. Всі штучні перепони розцінюємо як свідоме зволікання, спрямоване на погіршення гуманітарної ситуації в Луганській області", - підкреслила вона.

Також українська сторона закликає розблокувати звільнення заручників.

"Уже давно завершилася верифікація осіб, які не бажають переїжджати в ОРДЛО. Верифікація називалася як передумова звільнення, і ми апелюємо до ОБСЄ так само закликати всі сторони негайно розблокувати процес звільнення заручників. Уже два місяці ми очікуємо відповіді РФ і контрольованих нею бойовиків ОРДЛО на цілком конкретну пропозицію передачі 313 осіб на 88 заручників, яких підтвердили ОРДЛО. Ми також наполягаємо на тому, щоб і координатор ОБСЄ займав активнішу, а не позицію спостерігача у звільненні заручників", - підкреслила Геращенко.

Вона також зазначила, що на засіданні обговорювали ще дві важливі теми - зниклі безвісти і доступ заручників до медичних послуг.

"Ми вимагаємо допустити Червоний Хрест для обстеження бранців і надання їм нормальної медичної допомоги", - підкреслила Геращенко.

За її словами, наступного тижня окупований Луганськ відвідає координатор ОБСЄ в гуманітарній групі Тоні Фріш.

Нагадаємо, КПВВ "Золоте" повністю обладнаний і готовий до пропуску людей з 31 березня 2016 року. Ще минулої осені в рамках ТКГ було погоджено його відкриття. Свою згоду дали всі сторони консультацій. Цей пункт пропуску розрахований на перетин 2 тис. машин і 5 тис. пішоходів щодня.

На переговорах у Мінську 4 жовтня 2017 року Контактна група домовилася відкрити пропускний пункт "Золоте" 20 жовтня. На засіданні 18 жовтня учасники переговорів це рішення підтвердили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram