ГоловнаСуспільствоЖиття

У Житомирі відкрили перший в Україні пам'ятник Олегу Ольжичу

Це відомий український поет, археолог і політичний діяч.

У Житомирі відкрили перший в Україні пам'ятник Олегу Ольжичу

У Житомирі в п'ятницю відкрили перший в Україні пам'ятник поетові і археологу Олегу Ольжичу (справжнє прізвище - Кандиба).

Як повідомляє місцеве видання "Житомир.info", на захід зібраласяпонад сотня людей, у тому числі представників місцевої й обласної влади. Також приїхав лідер націоналістичної партії "Свобода" Олег Тягнибок, оскільки Олег Ольжич був не тільки літераторам, а й активним діячем Організації українських націоналістів і нетривалий час очолював провід ОУН. Його вбили гестапівці в концтаборі Заксенхаузен.

"У радянські часи ім'я житомирянина Олега Кандиби (Ольжича) було під суворим табу. Без цієї людини неможливо уявити культурне та політичне життя української нації. Ольжич став символом національно-визвольного руху періоду Другої світової війни. Дуже приємно, що перший пам'ятник Ольжичу з'явився саме в Житомирі", - заявив мер міста Сергій Сухомлин.

Пам'ятник установили у сквері, де раніше стояв гранітний бюст червоного командира Олександра Пархоменка.

Голова ОУН Богдан Червак заявив, що це перший пам'ятник Ольжичу не тільки в Україні, а й у всьому світі, тому що в США є тільки постамент, який тільки з натяжкою можна назвати пам'ятником.

Олег Ольжич (1907-1944) - син ще одного відомого українського письменника Олександра Олеся (Кандиби).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram