ГоловнаПолітика

Кличко передав меру Тулузи пам'ятник Анні Київській

Мер Києва перебуває з робочим візитом у Тулузі.

Кличко передав меру Тулузи пам'ятник Анні Київській
Фото: kiev.klichko.org

Мер Києва Віталій Кличко, який перебуває з робочим візитом в місті-побратимі Києва - Тулузі, передав мерії французького міста пам'ятник Анни Київської, який навесні встановлять на набережній річки Гарони біля одного з храмів міста.

Про це повідомляється на сайті Кличко.

"Сьогодні ми передали меру Тулузи пам'ятник Анні Київській - дочці Ярослава Мудрого, яка була королевою Франції. Цей пам'ятник є авторською реплікою скульптури, котру встановлено в листопаді 2016-го в сквері Анни Київської на Львівській площі в столиці. Створив його київський скульптор Костянтин Скритуцький. Куратор проекту «Анна Київська» - Федір Баландін, який втілював цікаві проекти на Пейзажній алеї в Києві, на вулицях Пушкінській та Хмельницького ... І це дуже символічно. Київ з Тулузою пов'язує не тільки понад 40 років побратимства, але і загальна історія двох країн. І ми робимо все, щоб люди про це пам'ятали. Як в Україні, так і у Франції", - зазначив Кличко.

Куратор проекту Федір Баландін розповів, що бронзова скульптура уособлює 10-річну Анну Київську.

"Скульптура, можна сказати, символізує те, що кожна маленька українка в майбутньому може стати королевою", - сказав він під час церемонії передачі пам'ятника.

Фото: kiev.klichko.org

Мер Тулузи Жан-Люк Муденк подякував Кличку за візит і за розвиток зв'язків між містами-побратимами.

"Я щасливий, що наші міста співпрацюють в різних сферах. Нещодавно, наприклад, ми приймали делегацію київських медиків і розвиваємо співпрацю в цьому напрямку. Ми щороку беремо школярів з Києва, які приїжджають на відпочинок і оздоровлення", - зазначив мер Тулузи.

"Культура була важливою з самого початку побратимства наших міст. І я дуже вдячний за цей подарунок моєму місту - статую Анни Київської", - додав він.

Муденк, в свою чергу, подарував Кличку золоту медаль, на якій викарбувані всі історичні пам'ятники міста.

Також в Тулузі Кличко ознайомився з організацією та роботою транспортної системи міста, політикою парковки і велосипедною інфраструктурою, відвідав місцевий метрополітен і завод Airbus, який збирає літак А380. Кличку також планує відвідати завод з очищення води, на якому також буде представлено біогаз-проект.

Нагадаємо, Еммануель Макрон наголосив на важливій ролі Анни Ярославни у встановленні "древніх відносин" між Україною і Францією.

В кінці травня під час візиту в Париж президент Росії Володимир Путін назвав королеву Франції Анну Ярославну "російською". Ця ремарка спровокувала суперечку між користувачами соцмереж і "війну правок" у Вікіпедії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram