ГоловнаСуспільствоВійна

Контактна група домовилася відкрити пропускний пункт "Золоте" 20 жовтня

Україна хоче, щоб ТКГ збиралася частіше.

Контактна група домовилася відкрити пропускний пункт "Золоте" 20 жовтня
Фото: slovoidilo.ua

Тристороння контактна група підтримала ініціативу голови СММ ОБСЄ Ертурула Апакана про відкриття 20 жовтня 2017 року КПВВ "Золоте" в Луганській області.

Про це за підсумками переговорів Контактної групи в середу повідомила прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарка Оліфер у фейсбуці.

Домовленість про відкриття КПВВ "Золоте" була ухвалена ще рік тому на зустрічі лідерів країн Нормандської четвірки, однак "ЛНР" заблокувала це питання.

Крім того, на переговорах у середу обговорювалося недотримання режиму припинення вогню.

"З великим жалем українська сторона зазначила: РФ і ОРДЛО не виконують взятих на себе зобов'язань в рамках угоди про шкільне перемир'я. З 25 серпня 2017 року незаконні збройні формування ОРДЛО 979 разів обстріляли позиції українських військових, зокрема з танків і артилерії, а напередодні на Маріупольському напрямку (район н. п. Гнутове і Водяне) були використані РСЗВ "Град". За час перемир'я 5 військових загинули, 37 були поранені. З 22 вересня 2017 року 6 разів були обстріляні населені пункти - Гранітне, Мар'їнка, Зайцеве. 30 вересня 2017 року СММ ОБСЄ зафіксувала обстріл в районі Станиці Луганської, що вкотре зриває виконання рамкового рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів і ставить під загрозу виконання Мінських угод в цілому. Водночас, українська сторона вітає розгортання передової патрульної бази СММ ОБСЄ в Станиці Луганській", - написала Оліфер.

Україна вимагає повернутися до лінії розмежування, зафіксованої мінськими меморандумом від 19 вересня 2014 року, за яким Дебальцеве має бути під контролем України; район Кальміуського, Кумачового, Новоазовська та Саханки повинен бути вільний від важкого озброєння; вздовж непідконтрольної Україні ділянки українсько-російського кордону повинні створити зони безпеки.

Оліфер також повідомила, що координатор гуманітарної підгрупи Тоні Фріш планує поїздку в ОРЛО. Україна і ОБСЄ наполягають на тому, щоб серед інших незаконно утримуваних осіб Фріш отримав можливість відвідати Владислава Овчаренка і Дениса Секацького, у відвідуванні яких пану Фрішу було відмовлено під час його попереднього візиту. "Вкрай важливо, щоб представник ОБСЄ міг з'ясувати, чи застосовувалися до заручників насильство й тортури. Також гостро стоїть питання ідентифікації місця перебування журналіста Станіслава Асєєва", - пише прес-секретар Кучми.

За її словами, в рамках економічної підгрупи представник РФ визнав необхідність оплати боргу за спожиту в ОРЛО воду і висловив готовність до участі в розробці механізму погашення заборгованості відповідно до українського законодавства.

Українська сторона запропонувала інтенсифікувати роботу Тристоронньої контактної групи і робочих підгруп, підсумувала Оліфер.

Нагадаємо, КПВВ "Золоте" повністю обладнаний і готовий до пропуску людей з 31 березня 2016 року. Цей пункт пропуску розрахований на перетин 2 тис. машин та 5 тис. пішоходів щодня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram