У Сумській області від ботулізму помер 38-річний чоловік, який напередодні споживав в'ялену рибу.
Про це повідомив начальник управління охорони здоров'я Сумської облдержадміністрації Сергій Бутенко, передає
6 червня бригада швидкої допомоги перевезла чоловіка з Недригайлова в обласну інфекційну лікарню з діагнозом "ботулізм". Як з'ясувалося, напередодні він з компанією відпочивав на природі і їв в'ялену рибу. Увечері йому стало погано, його доправили спочатку в реанімаційне відділення районної лікарні, а потім - у Суми.
"У нього почалися зорові і мовні розлади, потім - порушення дихання, тому потерпілого підключили до штучної вентиляції легенів. Йому ввели три дози сироватки: одна була в обласній дитячій лікарні, ще дві знайшли родичі в інших містах України. Стан хворого був стабільно важким. Токсин уже розійшовся в тканини", - розповів Бутенко.
У решти людей, які, ймовірно, теж вживали рибу, поки що немає жодних проявів хвороби, але інкубаційний період може затягуватися до тижня і більше.
Крім того, за даними
Держспоживслужби, за тиждень було зафіксовано ще два випадки захворювання на ботулізм - у мешканки села Нікольське Полтавської області та жительки міста Дніпрорудне Запорізької області.
Нагадаємо, в період з 27 по 29 травня
у трьох жителів Києва діагностували захворювання на ботулізм після вживання в'яленої риби. Один з постраждалих помер у лікарні. Також було зафіксовано випадок у Херсоні.
Встановлено, що виробником рибної продукції є СПД Меркулов А.В., а постачальником - ТОВ "ЧУДО-ЮДО" з м. Світловодськ Кіровоградської області. Зараз Держспоживслужба проводить розслідування, а ФОП Меркулов А.В. призупинило виробництво до закінчення розслідування.