ГоловнаСуспільствоЖиття

Протоієрей Олег Скнар пише книгу про феномен самаритян

Це вже третє видання в дослідному циклі клірика Київської єпархії УПЦ.

Протоієрей Олег Скнар пише книгу про феномен самаритян

Клірик Київської єпархії УПЦ, настоятель Свято-Покровського храму в столичному військовому госпіталі, доцент кафедри біблеїстики Київської духовної академії Олег Скнар готується представити свою третю книгу, присвячену остраконам, виявленим під час археологічних робіт у Самарії. Про це він розповів в інтерв'ю виданню "Релігія в Україні".

"Я давно цікавлюся феноменом самаритян, а зараз з'явилася можливість синхронізувати археологію Самарії з епіграфічними пам'ятниками цього регіону. На відміну від багатьох стародавніх народностей самаритяни, як і євреї, нехай у малій кількості, але вижили, і продовжують сповідувати монотеїстичну релігію. Навіть після багатьох археологічних експедицій, що почалися ще на початку XX ст. і аж до недавніх розкопок ізраїльського археолога Іцхака Магена, який уже більш ніж два десятиліття вивчає Самарію, ми констатуємо, що нам мало відомо зі справжньої історії самаритян", - зазначає протоієрей.

"Самаритяни - не іудеї, самаритяни моляться не там, де треба, з ними взагалі не можна спілкуватися і т. д. Якщо ми спробуємо звернутися до самаритянських джерел раннього періоду, то нас очікує сюрприз - вся історія самих самаритян раннього періоду базується на джерелах більш пізнього періоду, а це становить певну складність: важко простежити хронологію подій, оскільки не виключено, що ця історія «переписувалася» і, ймовірно, багато дійшло до нашого часу в спотвореному вигляді - так часто буває, коли історія «переглядається» ... Самаритяни стали головними жертвами відсутності в своїх історичних працях інформації про своє справжнє минуле. Тому третя книга покликана відкрити розуміння подій минулого Самарії за допомогою вивчення результатів археологічних експедицій, історичних джерел самаритян - як-от «самаритянські хроніки» (Tibat Marqe) та інші писемні пам'ятки цього регіону, і зрозуміти справжню причину відторгнення цього етносу як у контексті біблійної історії, так і в контексті археології", - додав також він.

Нагадаємо, протоієрей Олег Скнар є також автором двотомного дослідження епіграфічних пам'ятників Ізраїлю і Іудеї "Кам'яні мандрівниці біблійної історії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram