ГоловнаСуспільствоЖиття

Для чого спортсменам потрібен креатин

Для чого спортсменам потрібен креатин

Креатин вважають однією з найефективніших спортивних добавок. Як саме приймати креатин, яких ефектів можна від нього очікувати? Ви зможете купити креатин в Києві й отримати знижку на 10% за промо-кодом - port2017.

Креатин є молекулою, що синтезується в нашому організмі з їжі або спортивних добавок і зберігає креатинфосфат, який перетворюється на енергію під час посилених навантажень. Це пояснює, чому креатин незамінний для підвищення силових показників.

Важлива властивість креатину - ефект накопичення, тому він починає діяти поступово, а не з першого дня прийому. Крім спортивних добавок, цю цінну речовину містять яйця, м'ясо та риба.

Механізм дії креатину

Протягом переробки енергії білка, жирів і вуглеводів організм спочатку перетворює їх на молекулу АТФ, яка виступає основним носієм енергії. Якщо в організмі достатньо креатину, витрата АТФ скорочується.

Наявність креатинфосфату нейтралізує кислоти, які формуються під час фізичних навантажень, завдяки цьому зменшується втома у м'язах. Креатин має ще одну цінну властивість - покращує скупчення рідини в м'язах, завдяки якій м'язовий рельєф стає об'ємнішим, більш опуклим.

Основні ефекти креатину

Крім безпосереднього впливу на витривалість, креатин дозволяє досягти таких ефектів:

  • Приріст силових показників м'язів - ми пам'ятаємо, що креатин насичує організм енергією під час фізичних навантажень. Завдяки цьому скорочується витрата АТФ і глікогену, що проявляється в збільшенні силових показників, можливості працювати з великою вагою.
  • Збільшення обсягу рельєфу мускулатури. У разі регулярного надходження креатину в м'язах накопичується рідина, що робить їх округлішими і привабливішими. Варто пам'ятати, що коли ми припиняємо приймати креатин, зникає й ефект.
  • Прискорений приріст м'язової маси. За рахунок скупчення рідини в м'язових клітинах підвищується якість живильного середовища, що оточує м'язові волокна. В результаті такого впливу менше витрачається глікогену, будівельні матеріали допомагають нарощувати м'язи набагато швидше.
  • Збільшення рівня чоловічого гормону тестостерону - фактор, за рахунок якого креатин користується величезним попитом у чоловіків бодібілдерів. Регулярний прийом креатину-моногідрату підвищує концентрацію тестостерону, в середньому на 22% протягом 10 тижнів прийому.

Скільки добавки потрібно на добу?

В середньому на добу організм спортсмена витрачає близько 4 грамів креатину. Важливо, щоб в організм надходив такий обсяг креатину. Аналогічний обсяг креатину можна отримати із 300 грамів яловичини. Логічно припустити, що для повноцінного насичення організму креатином потрібно перетворитися на активного м'ясоїда. Якщо ви не можете забезпечити собі такий раціон, просто підберіть для себе добавку.

Що вибрати?

Різні виробники випускають креатин у вигляді різних комбінацій з додатковими добавками. Зокрема, затребуваним вважають креатин з транспортною системою, в який додано вітаміни і вуглеводи. Спостереження показали, що прийом таких комплексів нічим не відрізняється від звичайного креатину.

Приймати креатин необхідно в обсязі близько 2-4 грамів на добу. Найкраще засвоєння креатину відбувається в момент після тренування, ідеальною комбінацією буде прийом разом з гейнером.

Незважаючи на те, що креатин є найбільш безпечною добавкою, спортсменам з хронічними захворюваннями (астмою, харчовими розладами) потрібно проконсультуватися з лікарем.

Матеріал підготовлено - bodyforlife.com.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram