ГоловнаСуспільствоВійна

"ДНР" і "ЛНР" у Мінську заявили про прихильність до перемир'я (оновлено)

Лутковська долучиться до роботи зі звільнення полонених.

"ДНР" і "ЛНР" у Мінську заявили про прихильність до перемир'я (оновлено)
"Президент отель" в центре Минска
Фото: МИД Беларуси / Twitter

Представники "ДНР" і "ЛНР" на переговорах Тристоронньої контактної групи у Мінську заявили про свою прихильність до повного дотримання режиму припинення вогню.

Про це повідомив спецпредставник ОБСЄ у ТКГ Мартін Сайдік на брифінгу після переговорів.

За його словами, незважаючи на тимчасове поліпшення ситуації на Донбасі, положення залишається далеко незадовільним.

Прес-секретар представника України у ТКГ Леоніда Кучми Дарина Оліфер у фейсбуці повідомила, що контактна група підтвердила свою прихильність до рішення від 29 березня 2017 року про виконання раніше прийнятих зобов'язань щодо повного дотримання режиму припинення вогню напередодні великодніх свят.

На переговорах Україна знову визначила свою позицію: визнання Росією документів, виданих нелегітимною владою ОРДЛО; рейдерське захоплення підприємств, які належать як державі Україна, так і приватним українським і європейським компаніям; встановлення псевдокордону біля ОРДО змусили Україну ввести обмеження вантажів через лінію контакту.

"Ми вимагаємо скасування згаданих дій і повернення підприємств їхнім законним власникам", - пише Оліфер.

У рамках підгрупи з безпеки обговорювалося вироблення механізму запобігання та ефективного контролю за порушеннями режиму припинення вогню, а також інцидентами з персоналом та обладнанням СММ ОБСЄ.

У гуманітарній підгрупі вдалося домовитися про те, щоб СБУ, омбудсмен Валерія Лутковська, матері незаконно утримуваних осіб, за участю ОБСЄ провели верифікацію відмови людей переміщатися на непідконтрольну Україні частину Донбасу.

В економічній підгрупі обговорювалася організація роботи експертної групи, яка повинна оцінити ситуацію на шахтах у ОРДЛО, підтоплення яких є екологічною загрозою для всього Донбасу. Однак представники ОРДЛО блокують роботу такої групи, зазначила Оліфер.

Оновлення. Агентство "ЛНР" "Луганськінформцентр" наводить слова свого представника на переговорах Владислава Дейнега про те, що перемир'я на Донбасі набуде чинності 13 квітня.

"Ухвалено рішення про повне дотримання режиму припинення вогню з 10 години 13 квітня", - сказав Дейнега.

Нагадаємо, на попередньому засіданні ТКГ 29 березня в Мінську було досягнуто домовленостей про припинення вогню на Донбасі з 1 квітня і про розведення сил у Станиці Луганській з 6 квітня. Обидві домовленості залишилися невиконаними з вини сепаратистів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram