ГоловнаПолітика

"ДНР" і "ЛНР" відмовили МКЧХ і ООН у посередництві у справі обміну полоненими

ОРДЛО запропонували шукати третій варіант.

"ДНР" і "ЛНР" відмовили МКЧХ і ООН у посередництві у справі обміну полоненими
Ирина Геращенко
Фото: Facebook/Iryna Gerashchenko

Представники "ДНР" і "ЛНР" відмовилися від залучення Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) або місії ООН з прав людини до верифікації списку осіб, які відмовляються повертатися на непідконтрольні території в рамках обміну заручниками.

Про це повідомила перша заступниця голови Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську Ірина Геращенко.

"Два місяці в рамках Мінської групи ми шукали компроміс у справі залучення міжнародної структури, яка змогла б верифікувати відмову сотень людей [яких бойовики включили в списки на обмін, але які відмовляються повертатися в "ДНР" і "ЛНР"]. На жаль, ОРДЛО категорично відмовилися від залучення Міжнародного комітету Червоного Хреста до питання звільнення заручників", - сказала Геращенко на засіданні міжпарламентської ради Україна-НАТО в середу в Києві, пише "Інтерфакс-Україна".

За її словами, був компромісний варіант - залучити в цей процес місію ООН з прав людини, але на останньому засіданні Контактної групи в Мінську представники ОРДЛО відмовилися і від цього варіанта. "Було сказано: шукаємо якийсь третій варіант", - повідомила вона.

На думку української сторони, це зволікання.

"Ми в пошуках інструментарію, який дозволить звільнити наших заручників", - додала вона.

Нагадаємо, в списку тих, кого вимагає звільнити ОРДЛО в рамках обміну полоненими, майже дві сотні людей, які хочуть залишитися на підконтрольній українській владі території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram