ГоловнаСуспільствоЖиття

Заступник міністра нагадав про зобов'язання України у справі ухвалення екологічних законопроектів

"Джерел цих зобов'язань - 4-5, залежно від того, як їх рахувати".

Заступник міністра нагадав про зобов'язання України у справі ухвалення екологічних законопроектів
Николай Кузьо
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада зобов'язана прийняти у вівторок пакет екологічних законопроектів, оскільки це зобов'язання України перед міжнародними партнерами.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна, який організовано спільно з Реанімаційним пакетом реформ, сказав Микола Кузьо, заступник міністра екології та природних ресурсів з питань євроінтеграції.

"Джерел цих зобов'язань - 4-5, залежно від того, як їх рахувати. Це і міжнародні конвенції, і Угода про асоціацію, і протокол про участь України в договорі про Енергетичне співтовариство", - сказав він.

При цьому заступник міністра підкреслив, що ці законопроекти важливі самі по собі в плані розвитку вітчизняного законодавства. "Належне виконання Україною своїх зобов'язань - це прийняття цих законопроектів. Це, безумовно, важливо, але для нас важливіше, що ці законопроекти насправді важливі для України, щоб почати серйозно інтегрувати екологічну політику в інші галузеві політики, щоб мати прозорі процедури і правила оцінки впливу на навколишнє середовище", - сказав він.

Також він нагадав, що оцінка впливу на довкілля - це одна з вимог практично будь-якого кредиту, гранту, проекту допомоги, які отримує Україна. Процедура і правила цієї оцінки поки що законодавчо не визначені.

"Україна часто бере кредити. Це можуть бути кредити Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку. Україна активно залучає різні технічні проекти, різні гранти для розвитку. Так ось звичайною практикою у більшості цих проектів є облік оцінки впливу на навколишнє середовище будь-якої діяльності, яка здійснюється в рамках цих проектів", - сказав Кузьо.

Нагадаємо, 4 жовтня 2016 року у Верховній Раді відбудеться День довкілля. На цей день заплановано розгляд у другому читанні і можливе прийняття трьох ключових законопроектів у сфері охорони навколишнього середовища: проект закону "Про оцінку впливу на навколишнє середовище" (№2009 а-д), "Про стратегічну екологічну оцінку" (№3259) і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів до управління водними ресурсами за басейновим принципом" (№3603).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram