ГоловнаСуспільствоЖиття

Єднак: Рада з 2014 року не затвердила жодного системного законопроекту в сфері екології

Депутат сподівається, що 4 жовтня ситуація зміниться.

Єднак: Рада з 2014 року не затвердила жодного системного законопроекту в сфері екології
Остап Еднак
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада з моменту свого обрання в 2014 році не затвердила жодного системного законопроекту в сфері екології.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна, який було організовано спільно з Реанімаційним пакетом реформ, сказав секретар комітету ВР України з питань екологічної політики, нардеп Остап Єднак.

"Нинішній склад парламенту за два роки своєї роботи не ухвалив жодного системного закону, який стосується охорони навколишнього середовища. При цьому проблеми з навколишнім середовищем у нас є - від сміттєвих звалищ до якості повітря та питної води", - сказав він.

Єднак наголосив, що у вівторок, 4 жовтня, ця ситуація може змінитися, оскільки на розгляд Верховної Ради буде винесено відразу три важливі екологічні законопроекти. При цьому депутат сказав, що його очікування доволі стримані, адже один із цих проектів - №2009 а-д про оцінку впливу на навколишнє середовище - вже двічі виносили на перше читання і двічі повертали на повторне перше читання.

"Бізнес-лобі в парламенті не хоче затверджувати цей закон, тому що він переводить їх у зовсім інше правове поле, в рамки легальності, прозорості ведення бізнесу та європейських правил охорони навколишнього середовища. Зараз за гроші, хабарі, домовленості можна побудувати що завгодно і де завгодно, а потім уже узаконювати", - сказав Єднак.

З іншого боку, на Україну тиснуть європейські партнери, які вимагають виконати зобов'язання за угодою про асоціацію і ухвалити цей проект. "Європейське енергетичне співтовариство надіслало місяць тому скаргу: оскільки ми не виконуємо наші зобов'язання, то наше членство в цьому органі може бути призупинено. Це дуже реальні загрози, які ми не можемо собі дозволити ігнорувати", - вважає Єднак.

Інший важливий документ, про який згадав депутат, - це законопроект про управління водними об'єктами за басейновим принципом.

"Навесні ми робили флешмоб: розміщували в кулуарах Верховної Ради, власне в туалеті, наклейки, на яких показували, що продукти життєдіяльності депутатів і всіх людей опиняються в наших річках, у Чорному морі. Це все взаємопов'язано, і цим потрібно управляти за європейськими стандартами", - сказав він.

Нагадаємо, 4 жовтня 2016 року в Верховній Раді відбудеться День довкілля. У цей день заплановано розгляд у другому читанні і можливе затвердження трьох основних законопроектів у сфері охорони навколишнього середовища: проект закону "Про оцінку впливу на навколишнє середовище" (№2009 а-д), "Про стратегічну екологічну оцінку" (№3259) і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів до управління водними ресурсами за басейновим принципом" (№3603).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram