ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Замовник "Охматдиту" подав позов про повернення виділених забудовнику 62 млн гривень

Гроші зависли після фіктивної угоди, оформленої минулим керівництвом держкомпанії

Замовник "Охматдиту" подав позов про повернення виділених забудовнику 62 млн гривень
Фото: Макс Требухов

Держпідприємство "Укрмедпроектбуд" (замовник будівництва "Охматдиту") подало позов про повернення 62 млн гривень, виділених ТОВ "Укрпрофмед" (приватний підрядник добудови лікарні).

У понеділок у Господарському суді Києва відбулося перше засідання у справі, повідомляє кореспондент LB.ua.

Історія цих грошей така. ТОВ "Укрпрофмед" на замовлення "Укрмедпроектбуду" у 2011-2014 роках виконало роботи з будівництва лікарні. Актом перевірки ДФС було підтверджено заборгованість "Укрмедпроектбуду" перед "Укрпрофмедом" на загальну суму 78,8 млн гривень.

24 грудня 2015 року "Укрмедпроектбуд" переказало 78,8 млн гривень на погашення боргу. Однак кошти на це в держбюджеті не було передбачено, що вказує на нецільове використання бюджетних коштів.

30 грудня 2015 року "Укрпрофмед" переказав "Укрмедпроектбуду" назад 62 млн гривень як тимчасову поворотну безпроцентну фінансову допомогу.

28 січня Нацполіція розпочала кримінальне провадження за фактом нецільового використання бюджетних коштів службовими особами ДП "Укрмедпроектбуд".

10 лютого Печерський райсуд за позовом слідчого наклав арешт на ці 62 млн гривень.

Держпідприємство "Укрмедпроектбуд" на момент здійснення операції очолювала Ірина Коваль. Вона також є засновником приватного "Укрпрофмед". Незабаром Коваль з "Укрмедпроектбуду" звільнили.

Тепер нове керівництво держкомпанії намагається отримати доступ до заарештованих коштів.

На сьогоднішньому засіданні воно намагалося довести фіктивність проведеної під керівництвом Коваль операції.

Представник "Укрмедпроектбуду" Ніна Кучерук у суді заявила, що до того, як "Укрпрофмед" виділили 78 млн гривень, у цій компанії на рахунку не було грошей і вона не могла видати держкомпанії позику. Вона стверджує, що бачила банківську виписку "Укрпрофмеду", де вказувалося, що на його рахунку не було грошей.

У коментарі LB.ua Кучерук сказала, що виписку її компанії надала Ірина Коваль. Оскільки документ не завірений, його не змогли внести у матеріали справи.

У результаті суддя Тамара Трофименко відклала засідання на 21 вересня і зобов'язала надати їй дані про гроші на рахунку "Укрпрофмеду" до переказу йому грошей держкомпанією.

Нагадаємо, новий корпус "Охматдиту" почали будувати у 2011 році. У 2013 році гроші на будівництво раптово закінчилися.

У 2014 році тодішній міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі вирішив провести перевірку виконаних робіт, перш ніж продовжувати будівництво. Справою зайнялася прокуратура.

Через рік, коли розслідування прокуратури про розкрадання коштів компанією "Укрпрофмед" ще не добігло кінця, Квіташвілі призначив Ірину Коваль директором "Укрмедпроектбуду".

У березні цього року Коваль на позиції директора "Укрмедпроектбуду" змінив 32-річний архітектор Дмитро Шутовський. В інтерв'ю LB.ua він припустив, що новий корпус "Охматдиту" будуватимуть ще 3-4 роки, і оцінив загальний бюджет будівництва (в тому числі виконані роботи) в 3,9 млрд гривень.

Ірина Коваль напередодні стала підозрюваною у кримінальному провадженні про розкрадання у 2012-2014 роках понад 9 млн державних коштів на будівництві дитячої лікарні "Охматдит". Їй обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram