ГоловнаСуспільствоЖиття

У Запорізькій області кожен десятий боєць АТО має проблеми з працевлаштуванням, - Департамент соцзахисту

У регіоні не вистачає промислових майданчиків, вважають учасники круглого столу

У Запорізькій області кожен десятий боєць АТО має проблеми з працевлаштуванням, - Департамент соцзахисту
архивное фото
Фото: Макс Требухов

У Запорізькій області з чотирьох з половиною тисяч які повернулися до мирного життя, кожен десятий має проблеми з працевлаштуванням. Все, на що може розраховувати демобілізований - навчання за програмою центрів зайнятості та 1500 гривень зарплати.

Такі цифри на круглому столі в інформаційному агентстві «МОСТ» (запорізька філія Інституту Горшеніна) озвучила Ірина Разуваєва - заступник директора Департаменту соціального захисту населення ЗОДА.

Як каже заступник директора Обласного центру зайнятості Тетяна Кошечко, лише у 3 відсотках вакансій пропонується зарплата понад 3000 гривень. Зарплата у 1550 гривень вважається нормою. Як прожити на такі кошти, ламають голови не тільки бійці АТО, але і більшість запорожців.

Але це тільки частина проблеми, вважає правозахисник, колишній боєць батальйону «Дніпро-1» Андрій Чечель. На його думку, ситуацію врятує створення в Запорізькій області кількох промислових майданчиків, де можуть бути задіяні колишні військовослужбовці. Завдяки цьому можна отримати 500-700 нових робочих місць. Нові ремонтні бази для військової техніки та приватні підприємства з виробництва шанцевого інструменту - альтернатива створенню додаткових робочих місць на підприємствах, що в економічних реаліях є неможливим. Складнощі після повернення з фронту в країну, система якої не змінилася, на думку бійців, багатьох змушують повертатися назад. Так з понад 350 запорізьких військових, 11, усвідомивши, що виявилися «кинутими» в тилу, знову відправилися на передову.

«Після війни у бійців загострене почуття справедливості, вони стикаються з байдужістю роботодавців і державних чиновників. Я думаю, якщо так триватиме і далі, може статися соціальний вибух», - упевнений ветеран АТО Сергій Мандалина.

Організатор круглого столу - Запорізьке представництво Інституту Горшеніна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram