ГоловнаСуспільствоВійна

У Мінську підписали угоду про відведення озброєння (оновлено)

Тристороння контактна група очікує, що цей документ підпишуть лідери бойовиків.

У Мінську підписали угоду про відведення озброєння (оновлено)
"Президент отель" в центре Минска
Фото: МИД Беларуси / Twitter

Тристороння контактна група в Мінську підписала угоду про відведення з лінії зіткнення гармат калібром менш ніж 100 мм.

Про це повідомила прес-секретар другого президента України Леоніда Кучми Дарка Оліфер у Facebook.

Під документом стоять підписи Мартіна Сайдіка, Леоніда Кучми, Азамата Кульмухаметова, додала вона.

"Таким чином втілено в життя ініціативу Президента України Петра Порошенка, яку він озвучив щодо продовження Мінських домовленостей від 5 вересня 2014 року і 12 лютого 2015 року", - повідомила Оліфер.

За її словами, тристороння контактна група очікує, що цей документ підпишуть лідери бойовиків Олександр Захарченко та Ігор Плотницький.

"Україна також вимагає від окремих районів Донецької та Луганської областей негайного і беззастережного виконання цих угод як невід'ємної частини Мінських угод", - повідомила прес-секретар Кучми, який представляє на переговорах Україну.

Оновлено о 21:50. Спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік пояснив, що відведення здійснюватиметься на 15 км від лінії зіткнення. Будуть відводитися танки, гармати калібром до 100 мм і міномети калібром до 120 мм, передає білоруське видання БЕЛТА.

За його словами, відведення відбудеться в два етапи. Перший почнеться через два дні після повного припинення вогню і охопить велику зону безпеки Луганської області. "Відведення відбуватиметься за типом озброєнь. Спочатку танки, потім артилерійські гармати, міномети. Загальна тривалість першого етапу 15 днів", - додав Сайдік.

На другому етапі відведення буде також здійснюватися за типом озброєнь і охопить решту зони безпеки. Загальна тривалість цього етапу - 24 дні.

При цьому спеціальна моніторингова місія ОБСЄ буде підтримувати виконання цього документа через моніторинг і верифікацію.

"Це ще один важливий крок для реалізації того, що вже було погоджено в Мінську", - підкреслив він.

Нагадаємо, раніше Контактна група не змогла домовитися з ключових питань, зокрема, щодо пропозиції ДНР і ЛНР провести вибори на окупованих територіях у лютому 2016 року. При цьому сепаратисти не мають наміру відмовлятися від проведення виборів у великих містах 18 жовтня і 1 листопада. Українська сторона сприйняла цю пропозицію як ультимативну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram