ГоловнаПолітика

Контактна група щодо Донбасу не домовилася з ключових питань

Питання виборів і відведення озброєнь зависли.

Контактна група щодо Донбасу не домовилася з ключових питань
Представители Украины в подгруппах

Тристороння контактна група з урегулювання конфлікту на сході України та її чотири підгрупи у вівторок у Мінську провели черговий раунд переговорів, які, однак, не дали результатів з ключових питань.

Двома центральними питаннями переговорів були вибори на Донбасі та відведення від лінії фронту озброєння калібру до 100 міліметрів .

Представник ОБСЄ Мартін Сайдік за підсумками переговорів дав зрозуміти, що остаточного рішення з цих питань не досягнуто.

Сайдік повідомив, що значна частина дискусій була присвячена пропозиції "ДНР" і "ЛНР" провести вибори в сільських і селищних радах у лютому 2016 року. При цьому сепаратисти не мають наміру відмовлятися від проведення виборів у великих містах 18 жовтня і 1 листопада. Українська сторона сприйняла цю пропозицію як ультимативну.

Сайдік визнав, що пропозиція сепаратистів суперечить Мінським угодами.

Політична підгрупа, яка займається питанням виборів, продовжить переговори в Мінську в середу.

Підгрупа з безпеки провела конструктивну дискусію, заявив Сайдік, проте не підписано угоди про відведення танків, артилерії калібру до 100 міліметрів і мінометів калібру до 120 міліметрів. Дискусію вирішено продовжити в наступні тижні. Сепаратистський сайт "Луганский информационный центр" з посиланням на джерело повідомляє, що парафування документа про відведення озброєння може відбутися 29 вересня, якщо сторони остаточно узгодять текст на переговорах підгрупи з безпеки, які заплановано провести 28 вересня. Затвердити документ про відведення озброєння хочуть до зустрічі "нормандської четвірки" в Парижі 2 жовтня.

Щодо звільнення полонених, то як повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко, бойовики намагаються прив'язати питання звільнення заручників до амністії для незаконних збройних формувань.

"На жаль, якщо говорити про гуманітарну підгрупу, немає новин про заручників, це питання в центрі нашої уваги, але бойовики намагаються прив'язати його до питання амністії, що є чистим шантажем", - написала вона на своїй сторінці у фейсбуці у вівторок увечері.

Геращенко повідомила, що, за інформацією СБУ, в полоні залишаються 156 осіб (цивільних і військових).

Наступна зустріч гуманітарної підгрупи запланована на 6 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram