ГоловнаПолітика

Кулеба: Лавров стратегічно не хоче, щоб "нормандський формат" працював

"Це забезпечується висуванням нереальних умов до Німеччини, Франції та України".

Кулеба: Лавров стратегічно не хоче, щоб "нормандський формат" працював
Фото: Україна 24

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що глава МЗС РФ Сергій Лавров не хоче, щоб "нормандський формат" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) працював.

Про це він сказав в ефірі "Україна 24" ввечері у неділю.

"Ми добре знаємо про позицію Франції та Німеччини, про те, що вони отримують від Росії, що вони комунікують Росії у відповідь. Франція та Німеччина дійсно захищають позиції, що базуються на цінностях, а також на безпеці Європи та України. Нічого в тому, що вони пишуть міністру Лаврову, не суперечить позиції України та не послаблює її", - сказав він.

"Лавров стратегічно не хоче, щоб нормандський формат працював, тактично це забезпечується висуванням нереальних умов до Німеччини, Франції та України. Зокрема, наприклад, визнайте, що це конфлікт між Україною і так званими "ДНР" та "ЛНР", забудьте про роль Росії, у Росії в цьому конфлікті тільки роль посередника з врегулювання. Це базова проблема, і якщо її вирішити, можна рухатися вперед. Але Росія робить все, щоб вона не вирішувалася, і постійно наполягає, що тільки у разі прямого діалогу Києва з Донецьком і Луганськом можна рухатися вперед. Але це фактично означатиме індульгенцію Російської Федерації. Франція та Німеччина відповідають, що це не відповідає дійсності, роль Росії як сторони конфлікту зафіксована, і що ця вимога є критично неконструктивною", - сказав він.

Нагадаємо, що лідери "нормандської четвірки" не зустрічалися уже два роки. Останній саміт у нормандському форматі відбувся в Парижі у грудні 2019 року після ще більш тривалої, трирічної перерви.

У вересні 2021 року глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що Україна працює над тим, щоб провести до закінчення каденції канцлерки Німеччини Ангели Меркель новий саміт лідерів країн "нормандської четвірки".

У 11 жовтні канцлер Німеччини і президент Франції почергово провели переговори з Володимиром Зеленським і Володимиром Путіним. За результатами цих перемовин було ухвалене рішення інтенсифікувати роботу по лінії "нормандської четвірки" та організувати зустріч міністрів закордонних справ.

Пройшло уже більше місяця, а ця зустріч досі не відбулась.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram