ГоловнаПолітика

Зеленський попередив про трагічні наслідки передачі "вагнерівців" Росії

"Це погана історія, у якій явно знехтували довірою, об’єктивністю та адекватною оцінкою негативних наслідків".

Зеленський попередив про трагічні наслідки передачі "вагнерівців" Росії
Володимир Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що передача Росії бойовиків приватної військової компанії "Вагнер", серед яких 28 осіб підозрюються у терористичній діяльності на території України, буде мати трагічні наслідки. 

Президент вважає таке рішення білоруської влади некоректним та неприйнятним у дружніх міждержавних відносинах, а "вагнерівців" назває "демонами сучасної війни".

"По-перше, публічно наговорити про якесь нібито втручання України у внутрішні процеси в Білорусі. Цього точно не було. А по-друге, людей, які дійсно мають стосунок до безумовного втручання у справи як Білорусі, так і України – перш за все України – демонстративно віддати третій стороні. Це погана історія. Історія, в якій явно знехтували довірою, об’єктивністю та адекватною оцінкою негативних наслідків", – написав Зеленський на своїй сторінці у фейсбук.

Глава держави нагадав, що Офіс генерального прокурора України звертався до Генеральної прокуратури Білорусі щодо видачі затриманих до України. 28 особам, серед яких дев’ять українських громадян, обґрунтовано повідомили про підозру в участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України). 

Білоруська сторона залишила звернення без відповіді, попри активні спроби по дипломатичних та особистих каналах довести нашим партнерам, чому правильно й коректно було б піти саме запропонованим нами шляхом, відзначив президент.

"Наслідки цього рішення будуть трагічними. Ми розуміємо, що "вагнерівці" все одно повернуться до свого звичного заняття – розповсюдження війни. Дай Боже, щоб білоруській владі не довелося й на своїй території отримати ще один палаючий, знекровлений Донбас, створити який всі ці "вагнерівці" дуже добре вміють", – звернувся Зеленський до білоруської влади. 

Нагадаємо, увечері 14 серпня Генпрокуратура РФ повідомила, що 32 із 33 затриманих у Мінську повернулись у Росію. Один залишився у Білорусі, оскільки має і російське, і білоруське громадянство. 

В РФ вважають, що передача відбулася "у суворій відповідності до норм міжнародного права і національного законодавства Російської Федерації і Республіки Білорусь", а також "у тісній взаємодії органів прокуратури" двох країн.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що повернення бойовиків ПВК "Вагнер" до Росії негативно позначиться на відносинах України та Білорусі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram