ГоловнаПолітика

Клімкін назвав створення Консультативної ради "дуже великим кроком у бік Росії"

Ексглава МЗС вважає, що подальший розвиток ситуації залежить від президента Зеленського.

Клімкін назвав створення Консультативної ради "дуже великим кроком у бік Росії"
Фото: Макс Левин

Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін прокоментував інформацію про створення консультативної ради в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу.

Колишній глава українського МЗС назвав створення Консультативної ради "дуже великим кроком у бік Росії".

"По-перше, це дуже великий крок у бік Росії та її "хотєлок". Текст написаний так, що формально - юридичного визнання там немає, але фактично це визнання суб'єктності окупаційних адміністрацій. Саме так це зараз розганяє Росія, але, що набагато важливіше, саме так це сприйнято багатьма на Заході. Хто б вам що не говорив, але до цього в юридичному полі для України єдиною легітимною владою на тих територіях була і залишається та, що обрана у 2010 році. З цього ми завжди виходили", - написав Клімкін у фейсбуці.

Другою проблемою ексглава МЗС вважає встановлення "регламенту" і чітких "процедур" функціонування цієї "ради", "на що ми ніколи не погоджувалися навіть для ТКГ у Мінську".

"Тобто ця "рада" стає де-факто формальним органом", - наголосив Клімкін.

По-третє, на думку колишнього міністра, створення такого органу "створює і зміцнює логіку "внутрішнього конфлікту" в Україні, а Росії відводить роль посередника і медіатора, такого самого як Німеччина і Франція".

"До речі, хтось подумав, як це позначиться на наших справах у міжнародних судах?" - додав дипломат.

"Ну і по-четверте, хто буде заважати Росії "покласти" ТКГ і залишити реально працюючою тільки цю "раду"? Відповідь очевидна. А головне - скажіть мені, яка додана вартість для України від створення цієї структури? Для Росії - очевидна. Що ця структура може робити краще, ніж попередня? Правильно - нічого, крім як вести прямі переговори, ну нехай це й називається консультаціями", - зазначив він.

На думку ексглави МЗС, Німеччині та Франції вигідно, щоб Україна взяла проблему Донбасу на себе, а "вони отримали маневр для розмов з РФ".

Клімкін вважає, що подальший розвиток ситуації залежить від президента Володимира Зеленського.

"Чи означає це, що тепер все піде виключно за російським сценарієм? Це питання насправді ключове і залежить від Володимира Зеленського. Досягнення домовленостей - це одне, а їх виконання - інше. Домовленості та їх виконання - дві, як кажуть в Одесі, великі різниці", - резюмував він.

Раніше глава ОП Андрій Єрмак допустив підписання документа про створення Консультативної ради в ТКГ 25 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram