ГоловнаПолітика

Рада ухвалила закон про ТСК без процедури імпічменту президента

Виключення цього пункту передбачалося поправками до законопроєкту від Володимира Зеленського.

Рада ухвалила закон про ТСК без процедури імпічменту президента
Фото: Анна Стешенко

Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон про тимчасові слідчі та спеціальні комісії парламенту з пропозиціями президента Володимира Зеленського, які не передбачають процедури імпічменту. 

За законопроєкт №0979 проголосували 337 депутатів, передають "Українські новини"

"У нинішній редакції закону виключено положення про наділення ТСК і спецкомісій парламенту правом на проведення розслідування обставин вчинення президентом державної зради або іншого злочину, викладених у підписаному більшістю депутатів від конституційного складу Ради поданні про ініціювання питання про усунення президента з поста в порядку імпічменту", - уточнили в агентстві.

Законопроєкт встановлює, що ТСК парламенту - це колегіальний тимчасовий орган Ради, що складається з депутатів, завданням якого є здійснення парламентського контролю шляхом проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес.

ТСК та комісії у визначений термін, але не пізніше ніж через шість місяців з дня утворення, подають звіт про роботу. Для створення ТСК потрібне рішення 150 депутатів, перше засідання має проводитися в триденний термін.

"Пропонується введення покарання для осіб, крім президента, у разі відмови давати свідчення у ролі свідка, експерта або перекладача або надання завідомо неправдивих свідчень", - додали в агентстві.

Глава регламентного комітету Сергій Кальченко пояснив, що пункти про імпічмент президента були виключені у зв'язку з тим, що раніше для імпічменту було ухвалено окремий закон, пише "Українська правда".

Нагадаємо, 6 червня Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроєкт про тимчасові слідчі комісії, до якого перед фінальним голосуванням ухвалили розділ про імпічмент.

Ухвалений закон свідчить, що Верховна Рада створює спеціальну слідчу комісію згідно зі ст. 111 Конституції України для проведення розслідування обставин про вчинення президентом України державної зради або іншого злочину.

Для ініціювання імпічменту і створення ССК необхідно зібрати не менш ніж 300 підписів депутатів. Законопроєкт прописує повноваження ССК, а також умови для призначення спеціального прокурора і його повноваження.

Водночас наприкінці травня президент Володимир Зеленський подав власний законопроєкт про імпічмент. Його представник у парламенті Руслан Стефанчук говорив, що імпічмент повинен регулюватися окремим законом і не може бути прописаний в законі про тимчасові слідчі комісії.

Зеленський пропонував Верховній Раді ухвалити законпороєкт про імпічмент разом зі зняттям депутатської недоторканності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram