ГоловнаПолітика

Україна готова до обговорення газового питання на зустрічі нормандської четвірки

Побажанням української сторони є 10-річний контракт на транзит російського газу.

Україна готова до обговорення газового питання на зустрічі нормандської четвірки
Фото: dw.com

Україна готова до обговорення газового питання на зустрічі лідерів нормандської четвірки в Парижі. Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua повідомило джерело, близьке до переговорного процесу.

За його словами, побажанням української сторони є 10-річний контракт на транзит російського газу.

"Зокрема тому у складі делегації значаться міністр енергетики Олексій Оржель і голова компанії [виконавчий директор - ред.] НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко", - повідомило джерело.

Співрозмовники LB.ua припустили, що після зустрічі Зеленського і Путіна відбудеться підписання якогось документа, що зафіксує позиції сторін. Як вказує джерело, "умови України водночас не змінилися - це повне повернення окупованих територій".

Нагадаємо, Росія і Україна 28 листопада у Відні провели двосторонні газові переговори.

Під час зустрічі представники України та Росії обговорили можливість підписання договору за європейськими правилами і домовилися продовжувати переговори.

"Підписання довгострокового договору на транспортування газу відповідно до європейського законодавства і на економічно обґрунтованих умовах - це питання енергетичної безпеки не тільки України, а й Європи. Ми, як надійний партнер, повинні забезпечити стабільність і безперебійність транспортування природного газу на європейські ринки", - заявили в Міненерго.

Докладніше про те, чому зустріч нормандської четвірки і двосторонні переговори Путіна і Зеленського, найімовірніше, будуть сфокусовані не на проблемі досягнення миру, а на питаннях газу, читайте в матеріалі "Нормандський саміт: не мир, а газ"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram