ГоловнаПолітика

Територіальна оборона - найефективніший шлях підтримки стабільності в країні, - заступник секретаря РНБО

"Збройні сили РФ ніколи не зможуть воювати з підготовленим українським народом".

Територіальна оборона - найефективніший шлях підтримки стабільності в країні, - заступник секретаря РНБО
Сергей Кривонос
Фото: Макс Требухов

За словами заступника секретаря РНБО України Сергія Кривоноса, в цей час розробляється проєкт закону про територіальну оборону. Найближчим часом документ буде винесено на розгляд парламенту.

Про це Сергій Кривонос заявив під час круглого столу "Розвиток територіальної оборони України: шляхи і можливості посилення потенціалу, організованого Інститутом Горшеніна спільно з Українським інститутом безпекових досліджень (УІБД).

"Згідно з указом президента №200, організовано міжвідомчу групу з реалізації програми "5 кроків", яка в термін від 3 до 5 років зробить сильним український народ. На жаль, військово-технічний потенціал ЗСУ наразі недостатній для війни з РФ. Але збройні сили РФ ніколи не зможуть воювати з підготовленим українським народом. Тероборона - другий крок у програмі "5 кроків". Інші компоненти програми - організація руху опору, військово-патріотичне виховання молоді, інформаційний опір і довоєнна підготовка населення.

Коли кожен компонент буде реалізовано, ми будемо мати підготовлений, сильний український народ. І ворог розумітиме, що візит на нашу територію коштуватиме одну гривню, а вихід - сто. Тому територіальна оборона - найефективніший шлях підтримки стабільності на території нашої країни. Концепція проєкту закону про територіальну оборону України була опрацьована і пройшла узгодження на міжвідомчих групах, цей документ зараз дописують і найближчим часом його буде винесено на розгляд комітету ВР з оборони, безпеки і розвідки і надалі на розгляд парламенту", - сказав Сергій Кривонос.

За словами заступника секретаря РНБО, завдання територіальної оборони - в максимально короткі терміни створити надійний поліцейський контррозвідувальний режим на території України.

"Ми прекрасно розуміємо, що проти нас діє сильний ворог, який має підготовлені підрозділи сил спеціальних операцій, кількість розвідувальних і диверсійних груп, які він може використовувати для дестабілізації ситуації доволі велика. Сил Нацгвардії і поліції вочевидь недостатньо для того, щоб контролювати ситуацію на всій території України. ЗСУ повинні займатися безпосередньо обороною, а завдання тероборони - максимально швидко створити такий режим, який унеможливить діяльність груп супротивника і сепаратистських угруповань", - сказав Сергій Кривонос.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram