ГоловнаПолітика

Прокуратура отримала дозвіл на вилучення в Офісі президента документів про Іловайськ

Досліджуються обставини трагедії, а також причини і наслідки.

Прокуратура отримала дозвіл на вилучення в Офісі президента документів про Іловайськ
Фото: Макс Требухов

Головна військова прокуратура отримала дозвіл вилучити в Офісі президента документи пр Іловайську операцію.

Про це повідомляється на сайті Генеральної прокуратури.

"Прокурором отримано дозвіл слідчого судді на тимчасовий доступ і вилучення в Офісі президента України документів, що стосуються обставин проведення антитерористичної операції у серпні 2014 року в районі Іловайська. Нагадуємо, що Головна військова прокуратура проводить досудове розслідування за фактом ведення Російською Федерацією агресивної війни проти України, що спричинило загибель людей та інші тяжкі наслідки", - йдеться у повідомленні.

Відзначається, що у зазначеному кримінальному провадженні досліджуються обставини Іловайської трагедії, а також причини і наслідки, за яких вона сталася.

"Під час досудового розслідування у кримінальному провадженні буде забезпечено всебічне та об'єктивне дослідження усіх обставин прийняття рішень з планування і проведення у серпні 2014 року бойової операції в районі міста Іловайськ", - підкреслили у прокуратурі.

Нагадаємо, у серпні 2014 року російські збройні сили вторглися на територію України, щоб запобігти розгрому бойовиків "ДНР" і "ЛНР". В ніч з 23 проти 24 серпня кордон перейшли дев'ять батальйонно-тактичних груп: 3500 чоловік особового складу; до 60 танків; до 320 БМД (БМП) до 60 знарядь; до 45 мінометів; 5 ПТРК. В результаті ворожі сили досягли переваги. В оточенні у районі Іловайська опинилися батальйони МВС України "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", батальйон Нацгвардії "Донбас" і сили сектору "Б".

Керівництво АТО організувало переговори з російськими військовими про безпечне виведення українських військовослужбовців. Після трьох днів обговорень російська сторона гарантувала "зелений коридор", але 29 серпня під час виходу з оточення українські колони були розстріляні впритул з важкого озброєння. Жертвами нападу стали 366 українських військовослужбовців, 429 людей отримали поранення, 300 людей потрапили у полон. ЗСУ втратили озброєнь і техніки на майже 300 млн гривень.

Слідство Головної військової прокуратури щодо Іловайська ще не завершено.

У серпні 2017 року Головна військова прокуратура повідомила про завершення розслідування. Однак, у вересні 2019 року новий військовий прокурор Віктор Чумак заявив, що має намір відновити розслідування Іловайського котла.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram