ГоловнаПолітика

Рада затвердила програму дій Кабміну

Гончарук отримав річний імунітет від відставки.

Олексій Гончарук
Фото: kmu.gov.ua
Олексій Гончарук

Депутати Верховної Ради підтримали програму дій уряду, запропоновану прем'єр-міністром України Олексієм Гончаруком. Відповідно до закону про Кабмін, після затвердження програми дій парламент 12 місяців не може розглядати питання про відповідальність уряду і звільнити його.

За відповідний проєкт постанови №2186 проголосували 236 народних депутатів.

Програма уряду Гончарука - це 118-сторінковий документ, який містить 78 цілей, розбитих по кожному міністерству.

Програма передбачає зростання економіки на 40%. "Це реалістично. Для цього наступного року виросте на 5%, а кожного наступного - на 7%. Такі періоди в історії нашої країни вже були, в інших країнах - теж", - заявив Гончарук.

Згідно з планами уряду, таке зростання дозволить створити мільйон нових робочих місць і забезпечити підвищення прожиткового мінімуму на рівні 4,2 тисячі гривень.

"Ця програма - це робочий документ, за яким би будемо вимірювати нашу ефективність", - сказав Гончарук депутатам.

Оновлення. Під час обговорення фракція "Європейська солідарність" розкритикувала програму "за відсутність чітких планів і задасть по відсічі триваючої російської військової агресії", - розповіла депутат Іванна Климпуш-Цинзадзе.

У відповідь Гончарук нагадав, що уряд робить акцент у своїй роботі на економічну складову і не може монополізувати зовнішню політику. Хоча пріоритетом залишається рух у НАТО і посилення обороноздатності.

Депутат від групи "За майбутнє" Тарас Батенко заявив, що "в програмі переважно ми бачимо тільки гасла і обіцянки" без конкретики і планів реалізації програм. А нардеп від ОПЗЖ Наталія Королевська назвала програму "трактатом: ми за все хороше і проти всього поганого".

Юлія Клименко від фракції "Голос" додала, що деякі розділи програми виглядають, як дитяча творчість. "У документі є хороші положення, але все разом - це несистемно", - зазначила депутат.

Також вона розкритикувала плани Кабміну забезпечити 1 млн нових робочих місць, але в світовій практиці створення одного нового робочого місця вимагає "від 30 до 200 тис. дол. Тому це виглядає дещо нереалістично і популістично", - підкреслила Клименко.

Водночас, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку та депутат фракції "Слуга народу" Роксолана Підласа назвала програму дій "чесною .., тому ми готові її підтримати". Голова Комітету з аграрної політики Микола Сольський зі "Слуги народу" вважає позитивним план уряду, прописаний у програмі, щодо скасування мораторію на продаж землі с/г призначення. Депутат фракції Юрій Аристов від бюджетного комітету також позитивно оцінив документ, де прописані плани зниження боргового навантаження і збільшення зростання економіки.

Інші парламентські комітети, очолювані депутатами від провладної партії, також підтримали програму дій Кабміну.

Нагадаємо, Гончарук став прем'єр-міністром 29 серпня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram