ГоловнаПолітика

Глава ОБСЄ вважає "формулу Штайнмаєра" хорошою основою для виконання Мінських угод

"Я не думаю, що правильно було б говорити про якісь поступки на цьому етапі, оскільки Україна на цьому етапі є жертвою агресії".

Глава ОБСЄ вважає "формулу Штайнмаєра" хорошою основою для виконання Мінських угод
Фото: rusnak.info

Міністр закордонних справ Словаччини, що головує в ОБСЄ, Мирослав Лайчак вважає, що "формула Штайнмаєра" є хорошою основою для виконання Мінських угод. Про це він заявив на 16-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) в суботу в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Для мене повернення довіри - це повне виконання Мінських угод, якщо це буде прозоро і без жодних ігор. У нас навіть є хороший принцип, як правильно читати Мінські угоди, - це план Штайнмаєра. Я вважаю, що це хороша основа", - сказав він.

Водночас Лайчак назвав необхідні елементи мирного врегулювання.

"Для світу необхідний мирний план врегулювання, інструменти і бажання цього досягти, яке б підтримувалося людьми. В Україні є мирний план - Мінські угоди, є інструменти - нормандська група, Тристороння контактна група, СММ ОБСЄ, а також залученість США - Курт Волкер [спецпредставник США з питань України]. До останнього часу нам не вистачало політичної волі, бажання виконувати Мінські угоди", - вважає Лайчак.

Глава МЗС Словаччини також наголосив на необхідності зберігати міжнародну єдність на підтримку України.

"Потрібно зберігати єдність міжнародного співтовариства. Я не думаю, що правильно було б говорити про якісь поступки на цьому етапі, оскільки Україна на цьому етапі є жертвою агресії - потрібно повернути мир і відновити територіальну цілісність. Потрібно показати, що ми дійсно серйозно до цього ставимося", - резюмував дипломат.

Нагадаємо, 3 вересня радники лідерів "нормандської четвірки" провели восьмигодинні переговори в Берліні. 9 вересня Франція запропонувала провести зустріч "нормандської четвірки" найближчими днями в Парижі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram