ГоловнаПолітика

Суд відпустив під заставу фігуранта справи "Роттердам+"

Ексначальнику відділу НКРЕКУ Тарасу Ревенку призначена застава у 1,92 млн грн.

Суд відпустив під заставу фігуранта справи "Роттердам+"
Тарас Ревенко
Фото: стоп-кадр видео

Солом'янський районний суд Києва обрав запобіжний захід ще одному фігуранту справи "Роттердам+" - колишньому начальнику відділу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), Тарасу Ревенку.

Про це повідомляє "5 канал".

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури заявили, що підозрюють Ревенка у причетності до розробки самої формули "Роттердам+" у 2016 році. Сторона звинувачення клопотала про взяття підозрюваного під варту на 60 діб або заставу у 5 млн гривень. Суму застави прокурори САП пояснювали шкодою, яка була завдана державі - близько 19 млрд гривень.

Адвокати Ревенка заявили, що підозра є абсолютно необґрунтованою. До того ж, як стверджує сторона захисту, прокурори не надали рішення Окружного адміністративного суду Києва, апеляційної та касаційної інстанцій, які визнали формулу законною і економічно обґрунтованою.

Суд не задовольнив вимог прокуратури і відпустив Ревенка під заставу у 1,92 млн грн за умови, що сума буде внесена протягом 5 днів, і поклав на нього певні процесуальні зобов'язання. Зокрема, підозрюваний повинен до 10 жовтня не залишати межі Києва без дозволу слідства, а також прибувати до правоохоронців на першу вимогу й утримуватися від спілкування зі співробітниками НКРЕКУ щодо обставин справи.

Раніше суд дозволив вийти з-під варти під заставу підозрюваному у справі "Роттердам+" - колишньому члену НКРЕКУ Володимиру Євдокимову. Прокуратура просила призначити Євдокимову заставу у 50 млн грн. Однак його взяли під варту з альтернативою застави у 25 разів меншою, ніж вимагали прокурори.

Нагадаємо, 8 серпня колишній глава Нацкомісії з питань енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк, директор ДП "Оператор ринку" Володимир Євдокимов, начальник відділу НКРЕКУ, керівник управління НКРЕКУ і два топменеджери холдингу ДТЕК отримали підозри у справі "Роттердам+". За версією слідства, через створену ними формулу українські споживачі отримали майже 19 млрд гривень збитків. Затримано наразі тільки колишнього члена НКРЕКУ, а нині директора ДП "Оператор ринку" Володимира Євдокимова.

НКРЕКУ наприкінці квітня 2016 року почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію й затвердила її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

За формулою "Роттердам +" вугілля українських виробників купується за ціною палива у нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевантажування такого вугілля у порту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram