ГоловнаПолітика

Зеленський розповів про "нормандський формат" російському "Коммерсанту"

Бесіда відбулася в Трускавці.

Зеленський розповів про "нормандський формат" російському "Коммерсанту"
Владимир Зеленский дал интервью российскому "Коммерсанту"
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю російській газеті "Коммерсант", що належить близькому до російського президента Володимира Путіна олігархові Алішеру Усманову.

Бесіда відбулася під час поїздки Зеленського в Трускавець, де проходила "Школа депутата" для парламентаріїв від пропрезидентської партії "Слуга народу".

У коментарі "Комменсанту" президент розповів, що розраховує на те, що зустріч лідерів країн "нормандського формату" (Росія, Україна, Німеччина, Франція) відбудеться вже цієї осені. За його словами, під час телефонної розмови з Путіним він обговорював інтенсифікацію цих переговорів.

"Ми ж рухаємося з ними в переговорному процесі в нормандському форматі. Тому в нашому телефонному режимі ми сказали: давайте рухатися, тому що була велика дуже пауза", - сказав Зеленський.

На питання, коли може відбутися саміт, він відповів: "У принципі тягнути нікуди. У нас люди гинуть. Наприкінці серпня передбачається зустріч у нормандському форматі чотирьох представників на рівні міністерств закордонних справ - у Франції. А там сам бог велів - у вересні. Я - за початок вересня".

Президент України також прокоментував рішення російської влади про видачу паспортів РФ на окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

"Це наші громадяни, громадяни України. Як можна їм роздавати паспорти російські? Ви уявляєте: я або якийсь представник приїжджає в Красноярськ чи кудись і бере і роздає українські паспорти. Хіба це правильно?" - сказав Зеленський.

"Я розумію, що ця традиція давня: і в Криму були, і в Закарпатті - це відомий факт - якось тихенько угорські паспорти. У нас немає подвійного громадянства в країні. Це неправильно, незаконно. Має діяти закон держави Україна, тому що Донецьк, Луганськ - це наша земля, там живуть наші люди. Вони сьогодні перебувають у скрутній ситуації, окупованому стані. Росія каже, що немає їх присутності на території Донецька і Луганська. Але якщо вже немає, який же сенс тоді роздавати паспорти нашим громадянам?" - підкреслив президент.

Нагадаємо, протягом липня Зеленський зайняв друге місце за кількістю згадувань у російських ЗМІ. Зазначимо, що інтерв'ю російському "Комерсанту" також дав майбутній спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков.

Раніше глава Офісу президента України Андрій Богдан заявив, що команді президента "не потрібні журналісти для спілкування із суспільством".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram