ГоловнаПолітика

Адвокат Трампа назвав Кличка "яскравим світлом у відносній темряві"

Джуліані зазначив, що Київ ніколи не був кращим, ніж за мера Кличка.

Адвокат Трампа назвав Кличка "яскравим світлом у відносній темряві"
Виталий Кличко и Руди Джулиани
Фото: facebook.com/Vitaliy.Klychko

Адвокат президента США Дональда Трампа, колишній мер Нью-Йорка Руді Джуліані вважає, що Віталій Кличко є хорошим мером столиці України і справжнім патріотом.

Про це він написав у своєму мікроблозі twitter.

"Мер Віталій Кличко був великим чемпіоном у суперважкій вазі і є справжнім патріотом України. Місто Київ ніколи не було кращим. Він - яскраве світло, що сяє у відносній темряві", - написав Джуліані.

Як повідомлялося, сьогодні Кличко зустрівся з ексмером Нью-Йорка Джуліані. Вони обговорили ситуацію в Україні, перспективи подальшої співпраці між країнами, а також торкнулися теми розвитку місцевого самоврядування. Кличко також заявив, що домовився наступного разу зустрітися з Джуліані в Києві.

Нагадаємо, Кличкові в Україні загрожує звільнення з посади голови Київської адміністрації. Напередодні керівник Офісу президента Андрій Богдан заявив, що Кличко повинен скласти повноваження у зв'язку з обранням нового президента, як і інші керівники місцевих адміністрацій. Пізніше Богдан заявив на пресконференції, що йому пропонували $20 млн за те, щоб Кличко залишився головою КМДА. Кличко назвав заяви Богдана "байками зі склепу" і запропонував йому звернутися до правоохоронців.

Голова КМДА має реальну виконавчу владу в Києві, тоді як мер займається міськрадою і виконує представницькі функції. У 2003 році Конституційний Суд вирішив, що Київська міськадміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою.

Коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна "регіоналам" парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА кого завгодно, на свій розсуд, а не того, за кого проголосували кияни. В результаті цього в листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді голови міськадміністрації змінив Олександр Попов, а "Партія регіонів" отримала реальну владу в місті.

У травні 2014 року мером Києва був обраний Кличко, і новий президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його головою КМДА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram