ГоловнаПолітика

Україна може розраховувати на продовження санкцій проти РФ, - Климпуш-Цинцадзе

Українська сторона порушує питання про введення додаткових обмежень проти РФ.

Україна може розраховувати на продовження санкцій проти РФ, - Климпуш-Цинцадзе
Иванна Климпуш-Цинцадзе

Україна може розраховувати на продовження санкцій Європейського Союзу проти Росії на наступні півроку. Про це заявила віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе на брифінгу в Києві 15 травня, передає "Інтерфакс-Україна".

"У нас немає підстав вважати, що європейські країни будуть сумніватися в необхідності продовження санкцій. Тому, думаю, ми можемо розраховувати на те, що вони будуть на наступні півроку продовжені", - сказала вона.

Крім цього, Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що українська сторона порушує питання про ведення додаткових санкцій або інших обмежувальних заходів стосовно РФ через видачу українським громадянам російських паспортів на непідконтрольній території Донбасу.

Нагадаємо, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства РФ у спрощеному порядку". Згідно з указом, таке право отримують особи, які постійно проживають на територіях ОРДЛО.

27 квітня Путін заявив, що спрощений порядок отримання російських паспортів може поширитися на всіх жителів України.

10 травня президент Петро Порошенко закликав канцлера Німеччини Анґелу Меркель підтримати посилення санкцій проти РФ у відповідь на "паспортні укази" Путіна.

13 травня голови МЗС Чехії і Румунії в Брюсселі заявили, що ЄС не планує вводити санкції проти РФ за роздачу паспортів в ОРДЛО. "Зараз ми більше стурбовані пошуком діалогу, а не тиском, як це робить сама Російська Федерація", - заявив голова МЗС Чехії Томаш Петршічек.

Цього ж дня міністр закордонних справ Павло Клімкін також сказав, що паспортизація Росією мешканців окремих районів Донецької та Луганської областей повинна призвести до системної відповіді Євросоюзу, а не закінчитися формальними персональними санкціями.

Також він заявив про готовність України відмовитися від дотримання Мінських угод, якщо деякі європейські держави доб'ються зняття санкцій тиску з РФ у Раді Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram