ГоловнаПолітика

Порошенко закликав Меркель підтримати посилення санкцій проти РФ у відповідь на "паспортні укази" Путіна

Президент провів телефонну розмову з канцлером Німеччини.

Порошенко закликав Меркель підтримати посилення санкцій проти РФ у відповідь на "паспортні укази" Путіна
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Анґелою Меркель і закликав Берлін підтримати посилення санкцій проти Росії у зв'язку з рішенням Москви про видачу російських паспортів жителям окупованих територій Донбасу.

Про це повідомляють на сайті президента.

Відзначають, що сторони обговорили ситуацію на Донбасі в світлі останніх провокаційних кроків Росії. "Петро Порошенко закликав Берлін підтримати посилення санкцій проти Москви у відповідь на так звані паспортні укази", - йдеться в повідомленні.

Також у контексті розгляду Міжнародним морським трибуналом питання звільнення 24 українських моряків, захоплених Росією в Керченській протоці, співрозмовники приділили особливу увагу питанню подальшого посилення тиску на Москву для звільнення всіх українських заручників.

Порошенко подякував Меркель за особливу увагу до ситуації в Україні, перш за все - в питанні відновлення її територіальної цілісності. Президент наголосив, що за останні п'ять років українсько-німецьке партнерство "досягло стратегічного рівня". Він відзначив всебічну підтримку України з боку уряду Німеччини й особисто Меркель, включаючи проведення реформ, децентралізації, посилення інститутів правової держави, а також підтримку України на євроінтеграційному шляху.

Меркель, своєю чергою, відзначила чесність і змагальність виборчого процесу в Україні, а також особисту роль Порошенка в проведенні демократичних виборів і реалізації реформ.

Канцлер висловила надію, що нове керівництво України буде дотримуватися принципу наступності зовнішньої політики, перш за все щодо ЄС і розвитку українсько-німецького стратегічного партнерства. Вона також запевнила, що Україна залишиться в центрі уваги політики ЄС і Німеччини.

Нагадаємо, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ, що дозволяє жителям ОРДЛО отримати громадянство РФ за спрощеним порядком. Їм не потрібно складати обов'язкові іспити і жити в Росії більш ніж п'ять років. Звернення по паспорт розглядатимуть упродовж усього трьох місяців.

27 квітня Путін заявив, що цей спрощений порядок може бути розширено на всіх українців.

Кабмін України ініціював введення персональних санкцій проти громадян РФ, причетних до організації незаконної видачі паспортів українським громадянам на окупованих територіях. Окрім того, жителі ОРДЛО, які отримають російські паспорти, не зможуть отримувати пенсії та інші соцвиплати в Україні.

Україна також офіційно попросила міжнародну спільноту відреагувати на російські паспорти в ОРДЛО. МЗС просить країни ЄС, НАТО, "Великої сімки" не визнавати ці паспорти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram