ГоловнаПолітика

Клімкін: паспортизація в ОРДЛО повинна викликати системну відповідь ЄС, а не лише персональні санкції

Видача російських паспортів на окупованому Донбасі - це загроза всьому Євросоюзу.

Клімкін: паспортизація в ОРДЛО повинна викликати системну відповідь ЄС, а не лише персональні санкції
Фото: www.eurointegration.com.ua

Міністр закордонних справ Павло Клімкін наголошує, що паспортизація Росією мешканців окремих районів Донецької та Луганської областей повинна призвести до системної відповіді Євросоюзу, а не закінчитися формальними персональними санкціями.

Про це він заявив журналістам у Брюсселі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Дуже важливо, що в ЄС розуміють, що цього разу якимись формальними персональними санкціями вже нічого не повинно закінчитися. Якщо ми 10, 20, 50 людей поставимо під санкції - це не відповідь... Ми будемо поступово рухатися, щоб зробити системну відповідь. На жаль, поки є дуже різні думки про те, що ми повинні рухатися до цієї відповіді, а не обмежитися формальними гаслами і деякими санкціями", - сказав Клімкін.

Міністр підкреслив, що паспортизація жителів ОРДЛО - це загроза всьому Євросоюзу.

Говорячи про часові рамки подібної систематичної відповіді, Клімкін зазначив: "Якісь речі можуть бути доволі швидко, для інших потрібно декілька місяців".

Голова МЗС також прокоментував можливе повернення делегації Росії в ПАРЄ.

"Якщо після того, як Росія почала видачу паспортів, буде якийсь крок назустріч у Раді Європи, не просто розуміння того, що Росію треба поставити в рамки в РЄ ... тоді логіка всього, що ми робили, руйнується", - сказав Клімкін.

Нагадаємо, раніше голови МЗС Чехії і Румунії заявили, що ЄС не планує вводити додаткові санкції проти РФ за видачу паспортів в ОРДЛО.

24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства РФ за спрощеним порядком". Згідно з указом, таке право отримують особи, які постійно проживають на територіях ОРДЛО. 27 квітня Путін заявив, що спрощений порядок отримання російських паспортів може поширитися на всіх жителів України.

10 травня президент Петро Порошенко закликав канцлера Німеччини Анґелу Меркель підтримати посилення санкцій проти РФ у відповідь на "паспортні укази" Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram