ГоловнаСуспільствоЖиття

Здоров'я Балуха в штрафному ізоляторі російської колонії погіршилося, - Денісова

Утримання в ШІЗО не повинно тривати більше, ніж 15 днів.

Здоров'я Балуха в штрафному ізоляторі російської колонії погіршилося, - Денісова
Фото: Lb.ua

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявляє про погіршення стану здоров'я засудженого в анексованому Росією Криму українця Володимира Балуха. Про це омбудсмен написала на своїй сторінці в Фейсбуці.

Балуха утримують у штрафному ізоляторі колонії в жахливих умовах на воді та хлібі, куди його помістили майже відразу після етапування в цю колонію. В умовах штрафного ізолятора в Балуха погіршився стан здоров'я, у нього набрякли ноги.

"Тюремники постійно продовжують термін утримання Володимира в штрафному ізоляторі, хоча за російським законодавством він становить лише 15 діб", - написала Денісова.

Омбудсмен також повідомила, що неодноразово зверталася до російських посадових осіб і міжнародної спільноти, щоб до нього допустили лікарів і надали медичні довідки про стан його здоров'я.

Балух у своєму листі активістці Українського культурного центру в Криму повідомив про те, що до нього не допускають українських консулів через нібито його російське громадянство, яке з'явилося в нього через кримську прописку.

Омбудсмен зазначила, що Балуха у 2016 році взяли під варту і засудили як громадянина України, тому недопущення дипломатичних працівників суперечить нормам Віденської конвенції про дипломатичні відносини та іншим міжнародним угодам.

Сьогодні Денісова звернулася до міністра закордонних справ Павла Клімкіна з проханням доручити посольству України в Росії направити ноту дипломатичній установі РФ з вимогою забезпечити особисту зустріч дипломатичного працівника України з Балухом.

Нагадаємо, окупаційний суд Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії. Балуха етапували в Торжок (Тверська область), після чого стало відомо, що час утримання в СІЗО українцеві зарахували день за день, а не день за півтора, як передбачено законодавством. Окрім того, етапування Володимира Балуха в РФ порушує ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram